Obezitatea şi hipertensiunea arterială afectează funcţiile cognitive sociale

Obezitatea şi hipertensiunea arterială afectează funcţiile cognitive sociale

Factorii de risc cardiovascular şi condiţia fizică scăzută sunt asociate cu declinul funcţiilor cognitive sociale. O cercetare derulată de Universitatea Kobe a dezvăluit că obezitatea şi hipertensiunea arterială contribuie la scăderea activităţii neuronale legate de reţeaua socială a creierului.

Obezitatea s-a triplat în ultimii 40 de ani. Din cauza acestui factor, dar şi al altor factori care contribuie la creşterea ulterioară a numărului de persoane cu boli cardiovasculare, obezitatea a fost declarată motiv de îngrijorare pentru sănătatea publică, potrivit OMS, 2021.

În plus, există şi date care indică faptul că rezistenţa cardiorespiratorie a oamenilor a scăzut în ultimii 40 de ani (Lamoureux et al., 2019, Sports Med). Cercetările anterioare au arătat că scăderea cogniţiei (memorie, conştientizare etc.) este asociată cu factori de risc cardiovascular şi niveluri scăzute de fitness (Yang et al, 2018, Neurosci Biobehav Rev; Colcombe & Kramer, 2003, Psychol Sci).

Un studiu realizat de un grup de cercetare care i-a inclus pe prof. Ishihara Toru de la Şcoala de Dezvoltare Umană şi Mediu, de la Universitatea Kobe şi profesorul Matsuda Tetsuya de la Institutul de Ştiinţă a Creierului din cadrul Universităţii Tamagawa a analizat datele a 1.027 de persoane înregistrate în baza de date a Human Connectome Project (S.U.A.).

Pentru factorii de risc cardiovascular, cercetătorii au folosit indicele de masă corporală (IMC), care este calculat pe baza înălţimii şi greutăţii fiecărei persoane şi datele despre tensiunea arterială sistolică şi diastolică. Ca indicatori ai fitness-ului, cercetătorii au folosit rezistenţa respiratorie, viteza mersului, dexteritatea mâinii şi puterea de prindere (calculată folosind NIH Toolbox).

Pentru a evalua funcţia cognitivă socială, au folosit acurateţea percepţiei animaţiei şi timpii de reacţie şi procentul de răspunsuri corecte pentru sarcina de recunoaştere a emoţiilor. Activitatea creierului în timpul cogniţiei sociale (adică în timpul percepţiei animaţiei) a fost măsurată folosind imagistica prin rezonanţă magnetică funcţională.

Grupul de cercetare a folosit apoi datele colectate pentru a investiga relaţia dintre activitatea creierului în timpul cogniţiei sociale şi factorii de risc cardiovascular/aptitudinea fizică..

Cu cât IMC/tensiunea arterială este mai mare şi cu cât nivelurile de fitness ale subiectului sunt mai scăzute, cu atât nivelurile de activitate neuronală au fost mai scăzute în reţeaua socială a creierului în timpul cogniţiei sociale. Printre aceste asocieri, IMC, rezistenţa şi dexteritatea mâinii în special s-au dovedit a fi strâns legate de această scădere a activităţii neuronale.

În plus, ei au descoperit că factorii de risc cardiovascular/nivelurile de fitness, prin activitatea neuronală în timpul cogniţiei sociale, au fost legate de acurateţea percepţiei animaţiei şi a rezultatelor sarcinii de recunoaştere a emoţiilor. Aceste rezultate indică faptul că IMC ridicat/tensiune arterială şi niveluri scăzute de fitness sunt asociate cu declinul cognitiv social prin scăderea activităţii neuronale legate de reţeaua socială a creierului.

Pentru a cerceta dacă un stil de viaţă sănătos (exerciţii fizice şi o dietă echilibrată etc.) poate îmbunătăţi sau nu funcţiile cognitive sociale, ar fi necesar să se inspecteze rezultatele intervenţiilor efective. În special, IMC, rezistenţa şi dexteritatea mâinii s-au dovedit a fi strâns legate de funcţiile cognitive sociale, prin urmare se poate presupune că intervenţiile extrem de eficiente pentru a viza pierderea în greutate şi pentru a îmbunătăţi rezistenţa şi dexteritatea ar duce la îmbunătăţiri ale funcţiilor cognitive sociale, potrivit Medicalxpress.com.

Un stil de viaţă sănătos nu este benefic numai pentru prevenirea bolilor, ci şi pentru menţinerea şi îmbunătăţirea sociabilităţii. Se speră că cercetările viitoare vor conduce la dezvoltarea de propuneri pentru metode eficiente de intervenţie prin investigaţii asupra eficacităţii intervenţiilor care vizează factorii de risc cardiovascular şi fitness (de exemplu, programe de exerciţii fizice/dietă echilibrată) asupra cogniţiei sociale.

viewscnt