Ocluzia venei retinei (OVR) este una dintre cele mai frecvente afecţiuni vasculare ale retinei, reprezentând o cauză importantă de pierdere a vederii la pacienţii vârstnici. În cazul unor persoane această boală se dezvoltă la ambii ochi, de aceea este mai mult decât necesară depistarea precoce.
Potrivit specialiştilor clinicii Hexamed sunt două tipuri de OVR pe care medicii oftalmologi le întâlnesc la pacienţi: ocluzia de ram venos şi ocluzia venei centrale de retină (OVCR). Statisticile arată că 10% dintre pacienţii cu ocluzie de ram venos şi 5% dintre pacienţii cu ocluzie de venă centrală de retină fac boala şi la celălalt ochi.
OVCR mai frecventă la bărbaţi
Ocluzia venei centrale de retină (OVCR) este împărţită într-o formă ischemică şi o formă non-ischemică. Forma non-ischemică este întâlnită la aproximativ 70% dintre pacienţi, este mai puţin severă şi poate evolua către rezoluţie totală sau către forma ischemică de boală. Se manifestă prin scădere semnificativă a acuităţii vizuale, hemoragii retiniene importante, exsudate vătoase şi vascularizaţie săracă a retinei şi poate duce la apariţia glaucomului neovascular sau la orbire.
,,OVCR este mai frecventă la bărbaţi decât la femei, afectând în special persoanele cu vârsta mai mare de 50 de ani. Poate debuta însă la orice vârstă. OVCR are un impact major asupra calităţii vieţii pacienţilor”, a precizat dr. Cristian BENGUŞ, medic specialist oftalmolog, fondator al clinicii Hexamed.
În ceea ce priveşte factorii de risc pentru OVCR, vârsta avansată, obezitatea, hiperlipidemia, administrarea de contraceptive orale şi fumatul se numără printre factorii care pot duce la apariţia bolii. Există însă şi afecţiuni precum: HTA sistemică, diabetul zaharat, glaucomul cu unghi deschis care pot determina OVCR. Persoanele cu stări de hipercoagulabilitate (mielomul multiplu, policitemia vera, sindromul antifosfolipidic, crioglobulinemia, mutaţiile antitrombinei III şi protrombinei, deficitul de proteine C sau S, etc), cu infecţia HIV şi cu sifilis sunt predispuse să facă OVCR.
,,Cauza nu este complex elucidată. Localizarea anatomică, într-un spaţiu îngust, este un factor predispozant pentru formarea de trombi prin încetinirea fluxului sanguin şi modificările de la nivelul pereţilor vasculari. Ateroscleroza arterei centrale a retinei duce la rigidizarea acesteia şi compresia venei centrale a retinei cu formarea de trombi în interiorul vasului. OVCR determină stagnarea circulaţiei venoase şi modificări ischemica la nivelul retinei, dar şi producţia de factori de creştere ce stimulează neovascularizaţia la nivelul segmentului anterior şi posterior”, a explicat medicul oftalmolog.
Simptomele şi prognosticul ocluziei venei retinei
La debut, boala poate fi asimptomatică sau se poate manifesta prin scăderi ale acuităţii vizuale. Vederea poate scădea brusc sau treptat, pe perioada câtorva zile sau săptămâni. Uneori apar iniţial scăderi tranzitorii ale vederii care progresează ulterior către scăderi constante. Fotofobia, roşeaţa sau durerea oculară pot fi de asemenea observate la debutul bolii. În fazele avansate, pacienţii vor prezenta scăderi ale acuităţii vizuale, durere sau disconfort ocular, roşeaţă şi lăcrimare.
,,Prognosticul este mai bun la pacienţii tineri. În lipsa tratamentului, la o treime dintre pacienţi evoluţia este favorabilă, la o treime evoluţia este staţionară, iar la o treime evoluţia este nefavorabilă. În cazul în care ocluzia nu este ischemică, 50% dintre pacienţi îşi vor recăpăta total sau aproape total vederea”, a precizat dr. Cristian BENGUŞ.
Vestea bună este că există tratament împotriva bolii, care se poate aplica cu succes şi în funcţie de evoluţie, pacienţii sunt monitorizaţi. O altă afecţiune oftalmologică mai rar întâlnite, dar cu impact devastator asupra pacientului este ocluzia arterei centrale a retinei (OACR), însă un consult de specialitate făcut la timp poate salva vederea.