Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a fost înfiinţată pe 7 aprilie 1948. De atunci, speranţa de viaţă a crescut semnificativ la nivel mondial, potrivit directorului OMS, iar mortalitatea maternă şi infantilă au scăzut drastic în ultimele decenii. Au fost obţinute succese importante în lupta împotriva malariei, tuberculozei şi HIV, dar au existat şi creşteri dramatice în ceea ce priveşte incidenţa diabetului şi a obezităţii.
OMS a transmis un avertisment, joi, cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la înfiinţare, în legătură cu creşterea deficitului de personal în cadrul sistemului sanitar la nivel global.
Până în 2030, va exista un deficit de circa 10 milioane de profesionişti în lumea întreagă, a declarat la Geneva directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Pe măsură ce omenirea îşi revine după pandemia de Covid-19, a spus el, „facem un apel la toate statele pentru a proteja şi investi în sistemul sanitar propriu şi în personalul sanitar'', a precizat directorul OMS. '
„Pe scurt, nu există sănătate în absenţa lucrătorilor sanitari'', a subliniat Tedros Ghebreyesus.
De la începutul pandemiei, sectorul sanitar s-a confruntat cu o rată de burnout în rândul personalului medical estimată la 50%. Chiar şi înainte, mulţi trebuiau să lucreze pentru un salariu mic şi în condiţii riscante, a menţionat el.
În plus, deşi femeile reprezintă 70% din personalul sanitar, ele alcătuiesc mai puţin de un sfert din totalul de manageri şi s-au confruntat deseori cu violenţa la locul de muncă, a spus el.
Directorul OMS a mai subliniat că aproape 2 miliarde de persoane se confruntă cu dificultăţi financiare întrucât sunt nevoite să-şi plătească din buzunarul propriu serviciile medicale.