OMS consideră că variola maimuţei reprezintă un risc moderat pentru sănătatea publică

OMS consideră că variola maimuţei reprezintă un risc moderat pentru sănătatea publică

Variola maimuţei reprezintă un risc moderat pentru sănătatea publică la nivel mondial, după ce sute de cazuri au fost raportate în ţări în care boala nu este prezentă în mod obişnuit, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Potrivit organizaţiei, până la 26 mai au fost raportate 257 de cazuri confirmate şi 120 de cazuri suspecte de infecţie cu virusul "variolei maimuţei" în 23 de state membre ale OMS în care virusul nu este endemic. Niciun deces din cauza infecţiei nu a fost raportat până acum.

"Riscul pentru sănătatea publică poate deveni ridicat dacă virusul reuşeşte să devină un patogen uman şi se răspândeşte la categoriile cu risc ridicat de forme severe de boală precum copiii mici şi persoanele cu imunitate suprimată", a anunţat OMS, într-un comunicat.

Experţii organizaţiei consideră că apariţia bruscă a mai multor cazuri în câteva ţări în care virusul variolei maimuţei nu este endemic sugerează o transmitere nedetectată pentru o anumită perioadă şi evenimente recente care au amplificat transmiterea.

Pe măsură ce supravegherea în ţările neendemice se extinde, OMS se aştepată ca numărul de cazuri raportate să crească.

Cele mai multe cazuri de variola maimuţei au fost raportate în ultimele săptămâni în Marea Britanie, Spania şi Portugalia.

Simptomele sunt similare variolei, dar cu forme mai uşoare şi mortalitate mai mică. Simptomele includ febră, dureri de cap şi erupţii cutanate mai întâi pe faţă, apoi pe restul corpului.

Totuşi, experţii consideră că boala este relativ puţin contagioasă, iar persoanele infectate se recupează singure în câteva săptămâni, fiind raportate puţine cazuri severe.

Infecţia cu virusul MPV a fost confirmată pentru prima dată în Europa în 7 mai, în Marea Britanie, la un pacient cu istoric de călătorie în Nigeria.

viewscnt