Numărul persoanelor infectate cu tuberculoză (TBC), inclusiv a celei rezistente la medicamente, a crescut la nivel global pentru prima dată în ultimii ani, potrivit unui raport publicat, joi, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Se estimează că decesele globale cauzate de TBC au crescut între 2019 şi 2021 din cauza pandemiei de Covid-19, care a afectat grav eforturile de a combate boala, periclitând progresele realizate în anii anteriori, şi crescând pentru prima dată ratele de mortalitate aflate în scădere, se arată în Raportul OMS.
Eforturile globale de combatere a bolilor mortale precum SIDA, tuberculoza şi malaria au avut de suferit în timpul pandemiei de Covid-19, criza sanitară afectând cu precădere răspunsul în cazul tuberculozei şi determinând statele să rămână în urmă în privinţa îndeplinirii obiectivelor pentru contracararea acestei boli infecţioase.
OMS a îndemnat statele să aplice lecţiile învăţate în pandemie la tuberculoză, care afectează grav ţări precum India, Indonezia, Filipine şi Pakistan.
„Dacă pandemia ne-a învăţat ceva, a fost faptul că prin solidaritate, determinare, inovare şi utilizarea echitabilă a resurselor, putem depăşi ameninţările grave la adresa sănătăţii”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de Reuters.
Raportul anual al OMS privind tuberculoza estimează că boala a ucis 1,6 milioane de oameni în 2021, peste 1,5 milioane de decese au fost estimate în 2020 şi 1,4 milioane de decese în 2019. Mortalitatea legată de tuberculoză a scăzut între 2005 şi 2019.
Raportul avertizează, de asemenea, că, în viitorul apropiat, tuberculoza ar putea înlocui Coviud-19, devenind principala cauză de deces la nivel mondial din cauza unui singur agent infecţios.
Un raport recent al Fondului Global de Combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei arată că, deşi eforturile de tratament şi prevenire s-au redresat anul trecut, omenirea nu se află încă în punctul de a învinge aceste boli ucigaşe.
Aproximativ 10,6 milioane de persoane au fost infectate cu tuberculoză în 2021, o creştere de 4,5% faţă de 2020, potrivit raportului OMS.
În cadrul „Strategiei pentru eliminarea tuberculozei”, OMS şi-a stabilit ca obiectiv să reducă decesele cauzate de TB cu 35% din 2015 până în 2020, dar procentul a fost doar de 5,9% între 2015 şi 2021.