OMS ia măsuri pentru combaterea febrei dengue, care ameninţă să se răspândească în Europa

OMS ia măsuri pentru combaterea febrei dengue, care ameninţă să se răspândească în Europa

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat marţi lansarea unui plan strategic de îmbunătăţire a pregătirii şi răspunsului global la febra dengue, în contextul unei creşteri exponenţiale a numărului de cazuri de infectare în ultimii ani şi a riscului de răspândire în alte regiuni, precum Europa şi sudul Statelor Unite.

Febra Dengue (denga) este o boală tropicală transmisă de ţânţari şi cauzată de virusul dengue, majoritatea persoanelor infectate având simptome uşoare asemănătoare gripei. Totuşi, la un număr mic de pacienţi boala capătă o formă gravă, cu sângerări şi leziuni ale organelor, potenţial fatale.

Febra Dengue reprezintă de multă vreme un flagel în mare parte din Asia şi America Latină, provocând aproximativ 20.000 de decese în fiecare an.

Ratele de îmbolnăvire au crescut deja de opt ori la nivel global din 2000, în mare parte din cauza schimbărilor climatice, precum şi a creşterii numărului de persoane care circulă şi a urbanizării, potrivit OMS.

Directorul Departamentului de boli tropicale neglijate al OMS, Raman Velayudhan, a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă un plan care vizează totodată şi combaterea altor arbovirusuri care, la fel ca febra dengue, sunt transmise de ţânţarul din specia Aedes, precum zika, chikungunya sau oropouche, susceptibile, la rândul lor, să se răspândească în alte zone, care nu sunt tropicale, informează Agerpres.

Velayudhan a avertizat că numărul cazurilor de infectare cu dengue la nivel mondial s-a dublat în fiecare an începând din 2021. Doar în primele opt luni ale anului 2024 au fost confirmate 12,3 milioane de cazuri de infectare şi 6.000 de decese, majoritatea în America de Sud.

Multe astfel de cazuri rămân neînregistrate, dar în 2022 au fost raportate 4,2 milioane de cazuri în întreaga lume, iar oficialii din domeniul sănătăţii publice au avertizat că se aşteaptă niveluri record de transmitere.

„Boala este în prezent endemică în peste 130 de ţări", a precizat expertul, citând urbanizarea necontrolată în anumite zone cu condiţii de igienă precare, efectele schimbărilor climatice şi creşterea numărului de călătorii internaţionale drept factori ai răspândirii rapide a acesteia.

Planul „urmăreşte să reducă povara şi suferinţa cauzate de dengue şi de alte boli provocate de arbovirusuri printr-o îmbunătăţire a coordonării răspunsului global", a subliniat oficialul OMS.

Cercetătorul şef al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a avertizat anterior că, febra Dengue va deveni o ameninţare majoră în sudul Statelor Unite, în sudul Europei şi în noi zone din Africa în acest deceniu, deoarece temperaturile mai ridicate creează condiţiile pentru ca ţânţarii purtători ai infecţiei să se răspândească.

viewscnt