OMS: Noile vaccinuri ar putea preveni anual o jumătate de milion de decese cauzate de rezistenţa antimicrobiană

OMS: Noile vaccinuri ar putea preveni anual o jumătate de milion de decese cauzate de rezistenţa antimicrobiană

Mai multe investiţii în vaccinuri ar putea preveni decesele cauzate de rezistenţa antimicrobiană (RAM) şi ar putea reduce utilizarea antibioticelor cu 2,5 miliarde de doze anual, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) într-un nou raport publicat joi. Raportul este unic prin evaluarea cuprinzătoare a 44 de vaccinuri care vizează 24 de agenţi patogeni, cuprinzând atât vaccinuri autorizate, cât şi vaccinuri în curs de dezvoltare. De asemenea, raportul încorporează o metodologie solidă de estimare a impactului potenţial al acestor vaccinuri asupra rezultatelor medicale legate de RAM, asupra utilizării antibioticelor şi asupra costurilor economice.

RAM apare atunci când bacteriile, virusurile, ciupercile şi paraziţii se modifică în timp şi nu mai răspund la medicamente, şi se numără printre principalele ameninţări la adresa sănătăţii publice şi a dezvoltării la nivel mondial, cu aproape cinci milioane de decese asociate în fiecare an. Principalele cauze sunt utilizarea necorespunzătoare şi utilizarea excesivă a antimicrobienelor.

Vaccinurile aflate în stadiu incipient şi avansat de dezvoltare ar putea preveni anual 543.000 de decese legate de rezistenţa antimicrobiană, a declarat OMS într-un raport publicat joi, care solicită mai multe vaccinuri împotriva agenţilor patogeni rezistenţi la medicamente.

Raportul OMS oferă o evaluare aprofundată a rolului potenţial al vaccinurilor în reducerea rezistenţei antimicrobiene (RAM).

Acesta subliniază importanţa vaccinurilor ca instrument cheie în prevenirea infecţiilor şi în limitarea răspândirii tulpinilor rezistente, reducând astfel dependenţa de antibiotice.

„Abordarea problemei rezistenţei antimicrobiene începe cu prevenirea infecţiilor, iar vaccinurile sunt printre cele mai puternice instrumente pentru a face acest lucru”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

„Prevenţia este mai bună decât vindecarea, iar creşterea accesului la vaccinurile existente şi dezvoltarea unora noi pentru bolile critice, cum ar fi tuberculoza, este esenţială pentru salvarea de vieţi şi pentru a inversa cursul RAM”, a subliniat şeful OMS.

În plus, persoanele vaccinate au mai puţine infecţii şi sunt protejate împotriva complicaţiilor potenţiale ale infecţiilor secundare care pot necesita medicamente antimicrobiene sau care necesită internarea în spital.

OMS a menţionat, de exemplu, că vaccinarea anuală împotriva Streptococcus pneumoniaear putea economisi 33 de milioane de doze de antibiotice dacă 90% dintre copiii din lume ar fi imunizaţi, împreună cu adulţii în vârstă.

Raportul se bazează pe un studiu al OMS, publicat anul trecut. Acesta estimează că vaccinurile deja utilizate împotriva pneumoniei provocate de pneumococ, Haemophilus influenzaede tip B (Hib), care provoacă pneumonie, meningită, şi tifos, ar putea evita până la 106 000 de decese asociate cu RAM în fiecare an.

Un număr suplimentar de 543.000 de decese asociate cu RAMar putea fi, de asemenea, evitate anual atunci când vor fi dezvoltate şi lansate la nivel mondial noi vaccinuri împotriva tuberculozei (TB) şiKlebsiella pneumoniae.

Rezistenţa antimicrobiană (RAM) reprezintă capacitatea microorganismelor - bacteriilor, virusurilor, ciupercilor şi paraziţilor - de a supravieţui sau de a se dezvolta în pofida unui agent antimicrobian care, în mod normal, inhibă sau ucide patogenul respectiv.

RAM reprezintă o ameninţare majoră pentru sănătatea mondială, provocând peste 35.000 de decese în Spaţiul Economic European (UE şi Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) în fiecare an şi aproape cinci milioane de decese la nivel mondial, afectând în principal copiii, persoanele în vârstă şi ţările din Asia de Sud-Est şi Africa.

Constatările raportului OMS subliniază rolul esenţial pe care vaccinurile trebuie să îl joace în strategiile naţionale şi globale de atenuare a RAM.

„Rolul vaccinurilor în reducerea RAM a fost insuficient recunoscut la nivel mondial”, a declarat dr. Mateusz Hasso-Agopsowicz, autorul principal al raportului, într-un comunicat al OMS.

Vaccinurile ar putea reduce costurile spitaliceşti asociate cu RAM cu până la o treime şi ar putea reduce utilizarea antibioticelor cu aproximativ 22%, sau 2,5 miliarde de doze la nivel mondial, a adăugat el.

De asemenea, acestea contribuie la prevenirea infecţiilor şi la reducerea dependenţei de antibiotice, încetinind astfel răspândirea rezistenţei, a adăugat Yukiko Nakatani, director general adjunct la OMS.

Cu toate acestea, ele ar trebui să fie doar o parte a unui pachet global împotriva RAM, care să includă „prevenirea îmbunătăţită a infecţiilor, accesul la servicii medicale esenţiale, un diagnostic precis şi un tratament adecvat”, a adăugat Nakatani.

La nivel mondial, costurile spitaliceşti pentru tratarea agenţilor patogeni rezistenţi evaluaţi în raport sunt estimate la 730 de miliarde de dolari în fiecare an. Vaccinurile care vizează toţi aceşti patogeni ar putea salva o treime din costurile spitaliceşti asociate cu RAM, subliniază OMS.

În raportul lor, autorii s-au concentrat pe 44 de vaccinuri împotriva a 24 de agenţi patogeni care ar putea reduce RAM.

Potrivit raportului, vaccinurile existente ar putea evita până la 106.000 de decese legate de RAM, cele aflate într-un stadiu avansat de dezvoltare ar putea preveni alte 135.000, iar cele aflate într-un stadiu incipient de dezvoltare ar putea preveni alte 408.000 de decese.

Noile seruri includ un vaccin matern împotriva Klebsiella pneumoniae , care cauzează septicemia, care ar putea preveni aproximativ 27.000 de decese.

În cadrul Adunării Generale a ONU din acest an, liderii mondiali s-au angajat să reducă decesele legate de RAM - cunoscute şi sub denumirea de superbacterii - cu 10% până la sfârşitul deceniului. Această promisiune ar putea să nu fie îndeplinită în cazul în care dezvoltarea vaccinurilor este încetinită, noile dezvoltări clinice sunt subfinanţate sau sistemele locale sunt blocate în producţie.

Declaraţia subliniază aspecte-cheie, inclusiv importanţa accesului la vaccinuri, medicamente, tratamente şi diagnostice, precum şi nevoia de mecanisme de finanţare pentru a sprijini cercetarea şi inovarea în abordarea RAM.

Poziţia Uniunii Europene (UE)

Planul de acţiune al UE „O singură sănătate împotriva RAM”, prezentat de Direcţia Generală Sănătate şi Siguranţă Alimentară în 2017, consideră că sănătatea umană este interconectată cu cea a plantelor şi animalelor.

Cu alte cuvinte, UE recomandă combaterea utilizării abuzive şi excesive a antimicrobienelor la animale şi plante, prezente în fermele industriale şi în acvacultură. Conform planului de acţiune „O singură sănătate”, vaccinurile „au un mare potenţial de a reduce incidenţa RAM” pentru toate organismele vii.

viewscnt