Originile pandemiei de Covid-19 rămân neclare deoarece China nu a oferit suficiente date privind primele cazuri de infecţie, a concluzionat un grup de lucru al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Experţii din grupul de lucru SAGO ( Scientific Advisory Group for the Origins of Novel Pathogens) consideră că datele disponibile în prezent sugerează că virusul SARS-CoV-2 a provenit probabil de la animale, posibil de la lilieci, arată un raport redactat de membrii grupului, citat de Reuters.
Însă lipsa unor date esenţiale din China, unde au fost raportate primele cazuri de infecţie în decembrie 2019, face imposibilă identificarea exactă a modului în care virusul a fost transmis prima dată la oameni.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a transmis două solicitări oficiale autorităţilor din China în luna februarie pentru a obţine mai multe date privind debutul pandemiei.
China a transmis anumite informaţii solicitate, însă nu suficiente pentru a lămuri debutul pandemiei, ceea ce sugerează că acest subiect a devenit unul politizat.
Mai mult, experţii consideră că devine tot mai greu de lămurit originile pandemiei odată cu trecerea timpului, deşi activitatea grupului SAGO va continua.
"Cu cât durează mai mult, cu atât devine mai greu. Dar datorăm acest lucru nu doar nouă, ci şi milioanelor de oameni care au murit şi miliardelor de persoane infectate", a declarat Maria Van Kerkhove, oficial al OMS, într-un briefing de presă.
Pentru ca această situaţie să nu se mai repete, experţii din cadrul grupului de lucru consideră că este necesară o mai bună pregătire a OMS în vederea gestionării unor viitoare epidemii.