Sănătatea trebuie să fie în centrul negocierilor COP27 privind schimbările climatice, atrage atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) care găzduieşte Pavilionul Sănătăţii la Conferinţa ONU privind Clima COP27, ce are loc la Sharm El-Sheikh, Egipt, în perioada 6-18 noiembrie 2022.
OMS atrage atenţia asupra crizei climatice care continuă să îmbolnăvească oamenii şi să pună în pericol vieţi şi semnalează că sănătatea trebuie să fie în centrul atenţiei în cadrul negocierilor ce vor avea loc la COP27.
La Pavilionul de Sănătate COP27 vor fi mai multe evenimente timp de 2 săptămâni care vor prezenta dovezi, iniţiative şi soluţii pentru a maximiza beneficiile pentru sănătate ale combaterii schimbărilor climatice în regiuni, sectoare şi comunităţi.
OMS consideră că evenimentul trebuie să se încheie cu progrese în ceea ce priveşte cele patru obiective cheie de atenuare, adaptare, finanţare şi colaborare pentru a aborda criza climatică. Schimbările climatice afectează deja sănătatea oamenilor şi vor continua să o facă într-un ritm accelerat, dacă nu se iau măsuri urgente.
„Schimbările climatice fac milioane de oameni să fie bolnavi sau să fie mai vulnerabili la boli în întreaga lume, iar fenomenele meteorologice extreme afectează în mod disproporţionat comunităţile sărace şi marginalizate. Este crucial ca liderii şi factorii de decizie să se reunească la COP27 pentru a pune sănătatea în centrul negocierilor”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
Sănătatea noastră depinde de sănătatea ecosistemelor care ne înconjoară, iar aceste ecosisteme sunt acum ameninţate de defrişări, agricultură şi alte schimbări în utilizarea terenurilor şi dezvoltarea urbană rapidă.
,,Între 2030 şi 2050, se preconizează că schimbările climatice vor cauza aproximativ 250.000 de decese suplimentare pe an din cauza malnutriţiei, malariei, diareei şi stresului termic. Costurile daunelor directe aduse sănătăţii (adică, excluzând costurile în sectoarele care determină sănătatea, cum ar fi agricultura şi apa şi canalizarea), sunt estimate a fi între 2-4 miliarde USD pe an până în 2030”, mai susţin OMS.
Creşterea temperaturii globale care a avut loc deja duce la evenimente meteorologice extreme care aduc valuri de căldură intense şi secete, inundaţii devastatoare şi uragane şi furtuni tropicale din ce în ce mai puternice.
Dar există loc de speranţă, mai ales dacă guvernele iau măsuri acum pentru a onora angajamentele făcute la Glasgow în noiembrie 2021 şi pentru a merge mai departe în rezolvarea crizei climatice.
31 de milioane de oameni din Cornul Africii se confruntă cu foamete acută şi 11 milioane de copii se confruntă cu malnutriţie acută, deoarece regiunea se confruntă cu una dintre cele mai grave secete din ultimele decenii. Schimbările climatice au deja un impact asupra securităţii alimentare şi, dacă tendinţele actuale persistă, acestea se vor înrăutăţi. Inundaţiile din Pakistan sunt rezultatul schimbărilor climatice şi au devastat zone vaste din ţară. Impactul va fi resimţit în anii următori. Peste 33 de milioane de oameni au fost afectaţi şi aproape 1500 de centre de sănătate au fost avariate.
Dar chiar şi comunităţile şi regiunile mai puţin familiarizate cu vremea extremă trebuie să-şi sporească rezistenţa, aşa cum am văzut recent cu inundaţiile şi valurile de căldură din Europa centrală. OMS încurajează pe toată lumea să lucreze cu liderii locali pe aceste probleme şi să ia măsuri în comunităţile lor.
Politica climatică trebuie să pună sănătatea în centrul atenţiei şi să promoveze politici de atenuare a schimbărilor climatice care să aducă simultan beneficii pentru sănătate. O politică climatică axată pe sănătate ar contribui la realizarea unei planete care are aer mai curat, apă şi alimente mai sigure.