Noi dovezi furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arată că utilizarea excesivă a antibioticelor la nivel mondial în timpul pandemiei de Covid-19 a exacerbat răspândirea „silenţioasă” a rezistenţei antimicrobiene (RAM).
În timpul pandemiei de Covid-19 s-a înregistrat o utilizare excesivă a antibioticelor în cazul pacienţilor spitalizaţi, ceea ce ar fi putut exacerba o răspândire „tăcută" a rezistenţei la antimicrobiene (RAM), conform unui anunţ făcut vineri de OMS.
Deşi doar 8% dintre pacienţii spitalizaţi cu Covid-19 prezentau şi infecţii bacteriene care necesitau antibiotice, potrivit unui comunicat OMS publicat astăzi.
Agenţia ONU a specificat că în timpul pandemiei de Covid, antibioticele au fost utilizate în cazul a trei din patru pacienţi (75%).
Administrarea de antibiotice „pentru orice eventualitate" ar fi putut creşte rezistenţa la antimicrobiene, o problemă de sănătate publică pe care OMS o consideră una dintre principalele ameninţări viitoare la adresa sănătăţii globale.
Cea mai mare rată de utilizare a antibioticelor a fost observată în rândul pacienţilor cu Covid-19 sever sau critic, cu o medie globală de 81%.
În cazurile uşoare sau moderate, s-a înregistrat o variaţie considerabilă între regiuni, cu cea mai mare utilizare în regiunea africană (79%).
Potrivit cifrelor din 2019, RAM a provocat în mod direct 1,27 milioane de decese şi a contribuit la alte 4,19 milioane de decese la nivel mondial.