Pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 (DZ2) care îşi ţin glicemia sub control au perspective mult mai bune în cazul îmbolnăvirii de Covid-19 decât cei care nu reuşesc un control al nivelului de zahăr din sânge, arată un studiu realizat de cercetători chinezi.
Diabetul este, alături de bolile cardiovasculare şi cele pulmonare, unul dintre cei mai importanţi factori de risc în cazul infecţiei cu noul coronavirus. Astfel, pacienţii cu aceste boli asociate înregistrează forme mai grave ale Covid-19 şi rate mai mari de deces.
Însă noul studiu, prezentat săptămâna aceasta în publicaţia Cell Metabolism, aduce dovezi că nu toţi pacienţii cu diabet au aceleaşi riscuri în cazul infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2, care provoacă boala Covid-19.
“Am fost surprinşi să constatăm perspective atât de favorabile la grupul cu un control bun al glicemiei din cadrul categoriei pacienţilor cu Covid-19 şi diabet zaharat de tip 2 ca afecţiune preexistentă”, a afirmat Hongliang Li de la spitalul Renmin al Universităţii Wuhan şi autor principal al studiului, citat de sciencedaily.com.
“Ţinând cont de faptul că persoanele cu diabet au un risc mult mai mare de deces şi de diverse complicaţii şi că nu există medicamente specifice pentru Covid-19, cercetările noastre indică faptul că un control bun al glicemiei reprezintă o abordare auxiliară eficientă pentru a îmbunătăţi prognosticul pacienţilor cu diabet preexistent”, a completat cercetătorul chinez.
Diabetul reprezintă una dintre cele mai răspândite afecţiuni pe plan mondial, cu peste 500 de pacienţi pe plan mondial. În România, circa 12% din populaţie suferă de diabet, potrivit ultimelor estimări.
Cum medicii au observat că diabetul este asociat cu riscuri mai mari în cazul infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2, echipa condusă de Hongliang Li a încercat să determine dacă există variaţii ale riscului în funcţie de controlul glicemiei.
Cercetătorii au realizat un studiu retrospectiv în care au analizat 7.337 cazuri confirmate de Covid-19 din 19 spitale din provincia Hubei a Chinei.
Dintre pacienţii analizaţi, 952 aveau diabet zaharat de tip 2, iar ceilalţi 6.385 nu sufereau de această afecţiune. Dintre pacienţii cu diabet, 282 aveau glicemia bine-controlată, în timp ce ceilalţi nu reuşeau să îşi ţină sub glicemia control.
La nivelul întregului grup cu diabet zaharat, rata de mortalitate a fost de 7,8%, faţă de 2,7% la grupul fără diabet, iar pacienţii diabetici au avut şi o incidenţă mai mare a unor forme severe ale Covid-19, necesitând mai multe intervenţii medicale.
Totuşi, subgrupul de pacienţi cu DZ2 care şi-au controlat bine glicemia au înregistrat o rată mult mai mică de deces şi au avut nevoie de mai puţine intervenţii medicale (precum administrare suplimentară de oxigen sau ventilare mecanică) comparativ cu pacienţii cu diabet cu un control slab al glicemiei.
Cercetătorii consideră că studiul lor arată că pacienţii cu diabet trebuie să facă eforturi suplimentare pentru aşi menţine glicemia sub control pe perioada pandemiei de coronavirus. În cazul infectării, pacienţii cu DZ2 trebuie să fie foarte atenţi la menţinerea glicemiei la nivelul recomandat, în plus faţă de tratamentele recomandate de medici.