Pericolul cancerelor cutanate, neglijat de mulţi pacienţi. Medic: Cu cât stadiul este mai avansat, cu atât suferinţa bolnavului este mai mare

Pericolul cancerelor cutanate, neglijat de mulţi pacienţi. Medic: Cu cât stadiul este mai avansat, cu atât suferinţa bolnavului este mai mare

Pericolul cancerelor cutanate non-melanom, cauzate în principal de expunerea excesivă la soare, este neglijat de multe ori de pacienţi, care ajung la medic în stadii avansate, pentru care intervenţia este mai dificilă şi cu şanse mai mici de succes. Medicii avertizează că, cu cât stadiul bolii este mai avansat, cu atât tratamentele sunt mai agresive, iar suferinţa pacientului este mai mare.

Specialiştii recomandă oricărei persoane care sesisează o modificare la nivelul pielii, chiar şi în zone care nu au fost expuse radiaţiilor solare, să se prezinte la un medic dermatolog.

Incidenţa acestor forme de cancer este în creştere în ultimele decenii. Un raport realizat de Mayo Clinic din SUA arată o creştere majoră, cu 263%, a incidenţei cancerelor cutanate non-melanom între deceniul 1970-1980 şi deceniul 2000-2010.

Tratamentul principal pentru aceste tipuri de cancer este intervenţia chirurgicală, în anumite cazuri fiind indicate radioterapia şi tratamentele sistemice (mai ales chimioterapie).

"Tratamentul depinde de tipul şi de stadiul tumoral, stadiu pe care îl stabilim în funcţie de dimensiunea tumorii, de profunzimea acesteia, de afectarea ganglionilor locoregionali şi de afectarea celorlalte organe, ceea ce înseamnă metastazarea la distanţă. Cu cât stadiul este mai avansat, cu atât suferinţa bolnavului este mai mare şi tratamentele sunt mai agresive", a declarat dr. Daniela Zob, medic primar oncologie medicală în cadrul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucureşti, în cadrul emisiunii.

De altfel, un diagnostic timpuriu creşte şansa de succes al tratamentului. Pentru aceasta, este nevoie ca pacientul să conştientizeze pericolul şi să se prezinte la medic la primele simptome.

"Nu trebuie să amânăm pentru că o tumoră care depăşeşte 2 centimetri în suprafaţă are un risc mai mare de două ori de recidivă şi de 3 ori mai mare de metastazare faţă de o tumoră de sub 2 cm. În profunzime, o tumoră care depăşeşte 2 milimetri are risc de 10 ori mai mare de recidivă locală", a menţionat dr. Zob.

"Noi îndrumăm pacienţii să fie consultaţi de către un dermatolog, astfel încât leziunile să nu depăşească 2 cm", a completat medicul.

Anual sunt diagnosticate milioane de cazuri noi de cancere de piele non-melanom în lume. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasificat radiaţia ultravioletă solară ca substanţă cauzatoare de cancer.

"Cel mai frecvent aceste leziuni apar în zonele expuse la soare, şi anume faţă, cap, gât, braţe şi spate, partea inferioară a buzei şi pavilionul urechii. De foarte multe ori, chirurgia este extrem de mutilantă", a avertizat dr. Zob.

Cele mai răspândite forme de cancer cutanat sunt cele bazocelulare (circa 75% din cazurile totale), urmate de carcinoamele spinocelulalre (cica 20%).

“În general, complicaţiile acestor tipuri de neoplazii sunt cauzate de întârzierea adresării la medicul specialist sau de neglijarea leziunilor existente. Existe date care arată că, în general, întârzierile modifică mortalitatea în cazul cancerelor”, a explicat dr. Nicolae Fotin, medic epidemiolog, în cadrul aceleiaşi emisiuni.

Puteţi urmări integral înregistrarea emisiunii pe canalul de Youtube al 360medical.ro:

viewscnt