Noile cercetări sugerează că oamenii care trăiesc mai aproape de un drum important, de o şosea aglomerată sunt mai susceptibili de a dezvolta o afecţiune a pielii numită dermatită atopică.
O analiză a fişelor medicale timp de 13 ani de către cercetătorii americani s-a concentrat pe pacienţii din Denver, de la sugari până la vârsta de 18 ani. Cei cu eczemă au fost comparaţi cu un grup de control de dimensiuni egale de pacienţi fără dermatită atopică. În total, studiul a inclus peste 14.000 de copii, iar cercetătorii au calculat distanţa de la casele pacienţilor până la primul drum cu trafic anual de peste 10.000 de vehicule pe zi.
Riscul de eczemă (dermatită atopică) a scăzut cu 21% pentru fiecare creştere de 10 ori a distanţei faţă de un drum principal, a constatat studiul.
„Am descoperit că cei care locuiau la 1.000 de metri sau mai mult de un drum principal aveau şanse cu 27% mai mici de dermatită atopică în comparaţie cu copiii care locuiau la 500 de metri de un drum principal”, a spus dr. Michael Nevid, bursier la National Jewish Health din Denver şi autorul principal al studiului. El a continuat această cercetare după ce a aflat despre un studiu similar în Asia.
„Acesta este un studiu de asociere timpuriu, aşa că trebuie depusă mai multă muncă pentru a examina mecanismele fiziopatologice implicate în asociere”, a spus Nevid într-un comunicat de presă al Academiei Americane de Alergie, Astm şi Imunologie.
Descoperirile au fost publicate într-un supliment online din februarie al publicaţiei The Journal of Allergy and Clinical Immunology şi vor fi prezentate în timpul unei întâlniri la San Antonio a Academiei Americane de Alergie, Astm şi Imunologie, care are loc la finalul lui februarie.
Peste 230 milioane de oameni din lumea întreagă suferă de dermatita atopică. 20% dintre copiii şi adolescenţii de pe mapamond au de-a face cu această afecţiune.
,,Putem spune că adolescenţii, într-adevăr, în ultimele decade ating o prevalenţă de 20 %, iar în ceea ce priveşte dermatita atopică a adultului, fie de novo, fie ca o prelungire a dermatitei atopice a copilului şi adolescentului, reprezintă între 2,1% şi 10 % conform studiilor internaţionale”, a precizat în cadrul primei ediţii a dezbaterii online Dermatitis360 prof. univ.dr. Daciana Elena Brănişteanu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” Iaşi, şefa clinicii de dermatologie de la Spitalul Clinic Universitar CF Iaşi.