Peste 2.700 de noi cazuri suspecte de mpox, raportate într-o săptămână în Africa

Peste 2.700 de noi cazuri suspecte de mpox, raportate într-o săptămână în Africa

Un total de 2.729 de noi cazuri suspecte de infecţie cu mpox au fost raportate în Africa în decurs de o săptămână, potrivit Centrelor africane pentru controlul şi prevenirea bolilor.

Dintre acestea, 1.001 au fost confirmate prin teste, a declarat Ngashi Ngongo, şeful echipei mpox de la CDC Africa.

El a subliniat însă limitările în ceea ce priveşte testarea şi analizele de laborator în ţările afectate.

Au fost înregistrate şi 26 de decese, a precizat acesta.

CDC Africa şi-a revizuit, de asemenea, cifrele din săptămâna precedentă privind decesele de la începutul anului, declarând că au existat 1.014 decese din 45.327 de cazuri suspecte în Africa. Săptămâna precedentă, autoritatea raportase 1.100 de decese.

În ultimele patru săptămâni, niciun caz nu a fost confirmat în Camerun, Gabon, Guineea, Rwanda şi Africa de Sud, a mai precizat aceasta.

Cu toate acestea, numeroase cazuri în rândul copiilor, în special în Republica Democratică Congo (RDC), sunt un motiv de îngrijorare, potrivit rapoartelor, deoarece aceştia suferă simultan de rujeolă şi rujeolă. Deşi vaccinările împotriva variolei au început în această ţară din Africa Centrală, vaccinul disponibil este destinat doar adulţilor.

Mai multe epidemii de mpox, cunoscută anterior ca „variola maimuţei”, sunt în prezent active în RDC şi, într-o măsură mai mică, în câteva ţări vecine. Ele sunt alimentate de două versiuni diferite ale virusului, clada I, care circulă de decenii, şi clada Ib, o variantă nouă, mai puţin studiată, mai contagioasă şi mai severă, care îngrijorează comunitatea internaţională.

Aceasta din urmă a fost identificată la un pacient în Germania, al doilea caz în care noua versiune a fost detectată în Europa.

O epidemie mondială de mpox, o boală care cauzează numeroase leziuni cutanate, continuă să se manifeste încă din anul 2022, dar implică o altă versiune diferită a virusului, clada II.

În luna august, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decretat mpox „o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, cel mai înalt nivel de alertă al său, pentru a doua oară în doi ani, din cauza răspândirii în creştere a variolei în Africa. Acesta este cel mai înalt nivel de alertă menit să atragă o atenţie sporită din partea autorităţilor din întreaga lume.

Până în luna septembrie, aproape 30.000 de cazuri suspecte de mpox au fost raportate în Africa în acest an, majoritatea în RDC, a anunţat anterior OMS.

viewscnt