Hepatitele virale B, C, D reprezintă în România, o problemă de sănătate publică, determinată de potenţialul important de contagiozitate al acestor infecţii virale, dar şi de riscul apariţiei bolilor cronice hepatice – hepatită cronică, ciroză şi cancer hepatic, afecţiuni cu o semnificativă povară medicală, socială şi economică. Screeningul hepatitelor este esenţial pentru depistarea precoce a infecţiei, iar programele de screening demarate în România dau rezultate. În patru luni şi jumătate de la efectuarea primelor testări în cadrul campaniei din cadrul Proiectului LIVE(RO)2-SUD din judeţele Olt şi Dâmboviţa, peste 24.000 de persoane s-au testat pentru infecţia cu HVB şi HVC.
În judeţul Dâmboviţa au fost depistaţi 357 de pacienţi avand infecţie cu virus hepatitic B sau C din totalul celor 13.667 de persoane testate rezultând o prevalenţă generală de 2,6% raportată la numărul de persoane incluse în proiect.
În judetul Olt prevalenţa generală este de 2,7%, 277 de pacienţi fiind depistaţi cu infecţie cu virusul hepatitc B sau C în urma testelor de care au beneficiat 10.390 de persoane. Campania de testare continuă în cele două judeţe până la finalul lunii iulie 2022, se arată într-un comunicat de presă al proiectului.
Orice persoană se poate testa printr-o simplă programare la unul dintre medicii de familie aflaţi în proiect, chiar dacă nu sunt înscrişi pe lista acelui medic. În doar 15 minute persoana testată primeşte rezultatul testului.
Toţi pacienţii depistaţi cu infecţie cu virusuri hepatitice sunt ajutaţi de echipa partenerului oficial ARAS să ajungă la stadializare într-unul dintre Centrele de Prevenţie din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, respectiv din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.
În România se derulează în momentul de faţă două programe pilot de screening LIVE(RO), unul pe zona de sud coordonat de Institutul Clinic Fundeni, altul pe zona de est, coordonat de UMF Iaşi. În fiecare regiune se va face screeningul a 120.000 de persoane.
Jumătate din persoanele care urmează să fie testate aparţin grupurilor vulnerabile.
,,Mediul rural este considerat un grup vulnerabil, deoarece accesul la servicii medicale este mai greoi”, a mărturisit dr. Mihaela Udrescu, medic primar medicină de familie, specialist gastroenterologie, coordonator naţional Grup GastRO al SNMF, într-un interviu video pentru 360medical.ro.