Se preconizează că peste 400 de cămine de bătrâni se vor închide în acest an, potrivit unui raport recent al Asociaţiei Americane de Îngrijire a Sănătăţii (AHCA) şi al Centrului Naţional pentru Viaţa Asistată (NCAL). Cifra este alarmantă, având în vedere rata de îmbătrânire a americanilor şi numărul potenţial de bâtrâni ce vor fi strămutaţi din cauza închiderii azilelor. În prezent, mai mult de 1,3 milioane de adulţi în vârstă din SUA trăiesc permanent în aproximativ 15.000 de case de îngrijire.
Înainte de pandemia de COVID-19, casele de îngrijire a bătrânilor s-au confruntat cu numeroase provocări. Încă din 2015 peste 1.000 de cămine şi-au închis porţile. Pandemia a accelerat acest proces.
Prin comparaţie, dacă s-au închis 776 de astfel de aşezăminte pentru bătrâni în cei cinci ani din 2015 până în 2019, în 2020 şi 2021 au fost peste 327 de cămine care s-au închis. Cele peste 400 care ar urma să se închidă în 2022 reprezintă aproape dublu faţă de 2019, anul de dinaintea pandemiei.
Potrivit raportului AHCA şi NCAL, cele mai multe case de bătrâni care şi-au pus lăcatul pe uşă sunt cele care au mai puţin de 100 de paturi şi sunt amplasate în medii urbane.
În plus, căminele de bătrâni care s-au închis în ultimii ani au variat în clasamentul calităţii, aproximativ jumătate dintre cele care s-au închis fuseseră evaluate de Centrele pentru Servicii Medicare şi Medicaid (CMS) ca fiind de patru şi cinci stele.
Conform siteului healthexec.com, azilele de bătrâni non-profit reprezintă ponderea cea mai mare din toate casele de bătrâni, crescând de la 25% înainte de pandemie la 29% din 2020, în SUA.
Se preconizează şi o reducere a plăţilor Medicare către aceste cămine ceea ce ar exacerba şi mai mult criza economică, punând mai mult de o treime din casele de bătrâni în pericol financiar, mai semnalează raportul.
În cazul în care Medicare ar fi redus cu 5%, până la 32%-40% dintre rezidenţii caselor de bătrâni sau 417.000 de seniori ar locui în aziluri de bătrâni considerate la risc financiar.
Centrele de Control şi Prevenţie a Bolilor (CDC) din SUA au declarat în pandemie că azilele de bătrâni sunt „fântâni de infecţie cu noul coronavirus” care continuă să alimenteze epidemia. În 2020, numărul cazurilor din căminele de bătrâni reprezenta aproximativ 35% până la 40% din toate decesele cu COVID-19 din Statele Unite.