Pesticidele din alimente, utilizate frecvent la nivel mondial, pot contribui la scăderea numărului de spermatozoizi, având un impact asupra fertilităţii masculine, potrivit unui studiu

Pesticidele din alimente, utilizate frecvent la nivel mondial, pot contribui la scăderea numărului de spermatozoizi, având un impact asupra fertilităţii masculine, potrivit unui studiu

Pesticidele folosite pe scară largă şi pulverizate pe alimentele pe care le consumăm contribuie la o scădere dramatică a numărului de spermatozoizi în rândul bărbaţilor din întreaga lume, potrivit unei noi analize a studiilor din ultimii 50 de ani.

„Pe parcursul a 50 de ani, concentraţia de spermatozoizi a scăzut cu aproximativ 50% în întreaga lume", a declarat pentru CNN autorul principal al studiului, Melissa Perry, decan al Colegiului de Sănătate Publică de la Universitatea George Mason din Fairfax, Virginia.

„Ceea ce nu se ştie este vinovatul", spune cercetătoarea.

„Deşi probabil că există mult mai multe cauze care contribuie, studiul nostru demonstrează o asociere puternică între două insecticide comune - organofosfaţi şi N-metilcarbamaţi - şi scăderea concentraţiei de spermatozoizi".

Pesticide utilizate pe scară largă

Unul dintre cei mai frecvent utilizaţi compuşi din lume, organofosfaţii sunt principalele componente ale gazelor neurotoxice, erbicidelor, pesticidelor şi insecticidelor şi sunt, de asemenea, utilizaţi pe scară largă pentru a crea materiale plastice şi solvenţi.

Acestea sunt utilizate pe scară largă în agricultură pe culturile pe care le consumăm, spune prof. Perry.

Sunt folosite în aplicaţii structurale în cadrul caselor şi clădirilor, în clădirile de apartamente, precum şi pentru întreţinerea gazonului ornamental.

Produsele sunt disponibile pentru a fi cumpărate de către consumatori, astfel încât s-a demonstrat că expunerea la organofosfaţi este relativ răspândită.

N-metilcarbamaţii sunt asemănători din punct de vedere structural şi operaţional cu organofosfaţii, ucigând insectele prin deteriorarea creierului şi a sistemului nervos al acestora.

Aceştia sunt folosiţi la fabricarea insecticidelor care sunt aplicate pe o „varietate de culturi de câmp, de fructe şi de legume pentru combaterea gândacilor, a buruienilor, a nematozilor (virmilor), a gărgăriţelor şi a altor dăunători similari", potrivit Centrelor pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) din Statele Unite.

„Pe măsură ce începem să închidem oarecum cercul în jurul factorilor care ar putea avea un impact negativ asupra fertilităţii, aceste pesticide încep să urce în top", a declarat dr. Alexander Pastuszak, profesor asistent de chirurgie şi urologie la facultatea de medicină a Universităţii Utah, din Salt Lake City, care nu a fost implicat în noul studiu.

Potrivit acestuia, „există suficiente dovezi pentru a spune cu adevărat că, aceste tipuri de compuşi pot afecta negativ fertilitatea la bărbaţi".

Un impact semnificativ

Analiza, publicată miercuri în revista Environmental Health Perspectives, a examinat studii din întreaga lume privind cele două substanţe chimice şi a găsit 20 care au îndeplinit standardele de includere ale studiului.

Aceste studii au analizat 42 de niveluri diferite de impact în rândul a 1.774 de bărbaţi din 21 de populaţii de studiu diferite.

Bărbaţii care au fost mai mult expuşi la pesticide, cum ar fi cei care lucrează în agricultură, au avut o concentraţie de spermatozoizi semnificativ mai mică decât bărbaţii care au fost cel mai puţin expuşi la organofosfaţi şi N-metil carbamaţi, a constatat studiul.

Concentraţia de spermă este o măsură a spermatozoizilor pe mililitru de spermă, în timp ce numărul de spermatozoizi reprezintă milioanele de spermatozoizi din întregul ejaculat.

Numărul de spermatozoizi, împreună cu numărul total de spermatozoizi care înoată progresiv în spermă, sunt cele mai importante măsuri ale fertilităţii viitoare, potrivit experţilor.

Cu toate acestea, concentraţia de spermatozoizi „este o măsură importantă a calităţii spermei pentru compararea bărbaţilor între studii, deoarece ajustează variabilitatea volumului de spermă", a declarat Perry.

Studiile pe animale au făcut lumină asupra modului în care aceste pesticide pot avea un impact asupra spermei, potrivit studiului.

Acestea par să interfereze direct cu hormonii sexuali, să deterioreze celulele din testicule şi să modifice neurotransmiţătorii din creier care au un impact asupra producţiei de spermă, potrivit studiului.

O problemă de sănătate publică

Nu este vorba doar de pesticide. Cercetătorii explorează rolul obezităţii, al dietei deficitare, al bolilor cronice şi al expunerii la toxine de mediu, cum ar fi poluarea, PFAS şi alte toxine potenţiale.

Unii analizează chiar şi radiaţiile provenite din utilizarea telefoanelor mobile ca fiind un motiv potenţial pentru scăderea abruptă a numărului de spermatozoizi.

Un studiu recent a constatat că bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 22 de ani care au declarat că îşi folosesc telefonul de mai mult de 20 de ori pe zi prezintă un risc cu 21% mai mare de a avea un număr general scăzut de spermatozoizi, potrivit CNN.

Bărbaţii aveau, de asemenea, un risc cu 30% mai mare pentru o concentraţie scăzută de spermatozoizi. Studiul nu a specificat dacă bărbaţii au sunat sau au trimis mesaje sau dacă şi-au folosit telefoanele pentru a le face pe amândouă.

Expunerea la pesticide în alimente este încă o problemă semnificativă.

„Vorbim într-adevăr despre o problemă de sănătate publică", spune prof. Perry. „Putem adopta o abordare individuală, dar este vorba despre o populaţie care este expusă la pesticide şi la alţi factori.

Este nevoie de acţiuni pentru a reduce expunerea la insecticide, astfel încât, dacă bărbaţii vor să fie părinţi, vor putea să facă acest lucru fără a fi îngrijoraţi de reducerile generale ale concentraţiei de spermă, a adăugat ea.

Cu toate acestea, când vine vorba de expunerea la pesticide în alimente, există măsuri pe care consumatorii le pot lua.

Optarea pentru alimentele organice ar putea fi o modalitate de a reduce expunerea la pesticide, spun experţii.

În timp ce alimentele organice nu sunt mai nutritive, majoritatea au puţine sau deloc reziduuri de pesticide, potrivit specialiştilor din Grupul de lucru pentru mediu (Environmental Working Group), o organizaţie americană non-profit de cercetare care se concentrează pe sănătatea consumatorilor, pe substanţele chimice toxice şi pe poluanţi.

Dacă o persoană trece la o dietă organică, nivelurile de pesticide din urină scad rapid, spun ei.

Dacă produsele organice nu sunt disponibile sau sunt prea scumpe, specialiştii recomandă spălarea temeinică cu apă a fructelor şi legumelor, şi curăţarea lor de coajă, pentru a reduce nivelul pesticidelor.

De asemenea, grupul creează o listă anuală a produselor neorganice cu cele mai multe şi cele mai puţine pesticide, pe care consumatorii o pot folosi pentru a face cumpărături.

În ghidul lor din 2023, cercetătorii au găsit 210 pesticide diferite în 12 alimente.

Alte recomandări suplimentare privind spălarea produselor, furnizate de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA, includ:

  • spălarea mâinilor cu apă caldă şi săpun timp de 20 de secunde înainte şi după pregătirea produselor proaspete;
  • clătirea produselor înainte de decojire, astfel încât murdăria şi bacteriile să nu fie transferate de pe cuţit pe fructe sau legume;
  • utilizarea unei perii curate pentru legume pentru a freca ferm produsele, precum merele şi pepenii;
  • uscarea produselor cu o cârpă curată sau cu un prosop de hârtie pentru a reduce şi mai mult bacteriile care pot fi prezente;
viewscnt