Etapele de diagnostic, tratament şi monitorizare a cancerului sunt revizuite anual de specialiştii din domeniul oncologic pentru ca managementul patologiei canceroase să poată fi optimizat rapid şi cu succes în funcţie de nevoile şi particularităţile fiecărui pacient în parte. Spre exemplu, în anumite situaţii speciale, investigaţiile hibride de imagistică şi medicină nucleară (precum investigaţia PET-CT) aduc informaţii utile ce nu pot fi obţinute prin nicio altă investigaţie imagistică. Acest tip de investigaţie este esenţial în gestionarea tratamentului şi a perioadei de urmărire de după tratament, mai ales în anumite tipuri de cancer cu un grad de complexitate ridicat.
Ce este PET-CT şi cum se realizează?
PET-CT sau tomografia cu emisie de pozitroni este un examen imagistic modern, care furnizează informaţii funcţionale, de o foarte mare valoare, atât pentru diagnosticul patologiei oncologice, cât şi pentru diagnosticul patologiei cardiovasculare sau neurologice.
Investigaţia de tip PET-CT scanează corpul din punct de vedere metabolic, prin componenta PET, şi din punct de vedere anatomic, prin componenta CT. Astfel se obţin imagini de fuziune care oferă informaţii despre metabolismul organelor şi al ţesuturilor, în contextul structurilor anatomice evidenţiate de tomografia computerizată.
Timpul de realizare a scanării de tip PET-CT propriu-zise este de aproximativ 20 minute (fără a include etapa injectării radiotrasorului), iar substanţa marcată radioactiv folosită în cadrul procedurii este eliminată în maximum 24 de ore din organism, fără a provoca efecte adverse şi fără a necesita internarea bolnavului în spital sau întreruperea tratamentelor medicamentoase.
Indicaţii şi recomandări pentru PET-CT
PET-CT este o investigaţie imagistică de medicină nucleară cu aplicaţii practice în foarte multe domenii medicale, fiind folosită preponderent în oncologie, dar şi în neurologie, endocrinologie sau cardiologie pentru a oferi informaţii despre funcţia metabolică şi structurală a organelor şi ţesuturilor.
Cu ajutorul examinării PET-CT, medicul poate identifica cu acurateţe tumori pulmonare, tumori craniene, tumori pancreatice, cancerul de colon sau rect, cancerul de prostată sau cancerul de sân şi nu numai. PET-CT este cel mai des folosit pentru identificarea agresivităţii tumorii, a stadiului tumoral şi a extensiei leziunilor iniţiale.
Dintre toate investiţiile imagistice disponibile la ora actuală, investigaţia de tip PET-CT este de neînlocuit în evaluarea extensiei metastatice a cancerului de piele de tip melanom sau a nodulului pulmonar solitar. De asemenea, extensia limfoganglionară a oricărui tip de cancer poate fi măsurată cu foarte mare precizie prin intermediul unei evaluări de tip PET-CT, astfel evitându-se îndepărtarea chirurgicală extensivă a ganglionilor neafectaţi şi apariţia complicaţiilor severe de tipul limfedemului.
PET-CT în managementul patologiei oncologice
Examinarea de tip PET-CT oferă informaţii esenţiale pentru diagnosticarea şi clasificarea neoplaziei în funcţie de localizarea anatomică şi gradul de extensie local sau metastatic. Prin explorarea morfologică şi funcţională a ţesuturilor canceroase, PET-CT clarifică rapid stadiul tumoral iniţial sau de după aplicarea schemei de tratament oncologic.
Deoarece tratamentele oncologice se întind de obicei pe parcursul mai multor luni de zile, scanarea de tip PET-CT este deosebit de utilă în alcătuirea unui plan de tratament chimioterapic sau radioterapic şi, poate cel mai important, în monitorizarea evoluţiei afecţiunilor oncologice şi a răspunsului acestora la secvenţele de tratament aplicate.
Metodele diagnostice de medicină nucleară care generează imagini iradiază pacientul cu o doză standard de radiaţii. În cazul investigaţiei imagistice de tip PET-CT, care combină două metode diagnostice iradiante, expunerea pacientului la radiaţii este chiar mai scăzută decât la o examinare computer tomograf convenţională. Spre beneficiul pacientului oncologic, care necesită examinări succesive pe perioada tratamentului, expunerea la radiaţii în timpul unui PET-CT nu aduce cu sine un risc mai mare de apariţie a efectelor secundare. Astfel, iradierea este practic neglijabilă.
PET-CT la Centrul Oncologic SANADOR
Un diagnostic precis şi o urmărire terapeutică riguroasă sunt extrem de importante pentru evaluarea răspunsului la tratament în cazul pacienţilor cu neoplazii. Tratamentul tuturor formelor de cancer, fără excepţie, necesită urmărirea pe termen lung a pacienţilor prin intermediul diverselor metode imagistice disponibile la acest moment, de preferat sub îndrumarea unei echipe multidisciplinare.
Centrul Oncologic SANADOR este alături de pacienţii oncologici în efortul lor de a învinge cancerul şi pune la dispoziţia acestora un departament complet de medicină nucleară, cu echipamente de înaltă performanţă şi o echipă medicală de renume. Medicii specialişti din cadrul Departamentul de Medicină Nucleară au numeroase stagii de pregătire în domeniul imagistic şi o experienţă vastă, care se reflectă în rezultatele remarcabile în managementul terapeutic al cancerului.
În cadrul Departamentului de Medicină Nucleară din Centrul Oncologic SANADOR, investigaţia PET-CT se efectuează numai la recomandarea medicului oncolog. . Echipa medicală specializată care efectuează investigaţia PET-CT este formată din medic de medicină nucleară, medic radiolog, fizician şi asistent medical. Echipa multidisciplinară realizează investigaţia PET-CT în condiţii de siguranţă pentru pacient şi optime din punct de vedere medical şi imagistic pentru a obţine imaginile metabolice şi anatomice cu cea mai mare acurateţe.
Pacienţii oncologici pot beneficia la SANADOR de cele mai avansate tehnologii de diagnostic şi tratament pentru managementul cancerului. Echipamentul de înaltă performanţă PET-CT Siemens Biograph Horizon-3R, disponibil la Centrul Oncologic SANADOR, oferă informaţii, măsurători şi date deosebit de exacte ce pot fi de mare ajutor la diagnosticarea, stadializarea sau tratarea cancerului.