Poluarea aerului creşte riscul de cancer pulmonar, accident vascular cerebral şi boli respiratorii, dar mai nou cercetătorii au descoperit că afectează şi oasele. Un nou studiu, realizat în India, a urmărit 3.700 de persoane din 28 de sate din afara oraşului Hyderabad, acolo unde nivelul de particule poluante din aer era mult mai mare decât maximul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Cercetătorii au estimat expunerea la poluarea aerului cu particule fine şi au întrebat participanţii ce combustibil au folosit pentru gătit. Poluarea aerului cu particule fine constă din particule minuscule care măsoară 2,5 micrometri şi, de asemenea, carbon negru.
Au comparat apoi aceste informaţii cu densitatea osoasă la nivelul coloanei lombare şi a şoldului stâng a participanţilor, iar concluzia a fost că expunerea la niveluri ridicate de particule fine poluante este legată de masa osoasă mai mică.
,,Acest studiu contribuie la literatura limitată şi neconcludentă privind poluarea aerului şi sănătatea oaselor. Inhalarea particulelor poluante ar putea duce la pierderea masei osoase prin stresul oxidativ şi inflamaţia cauzată de poluarea aerului”, a declarat cercetătorul Otavio Ranzani, de la Institutul de Sănătate Mondială din Barcelona (ISGlobal), potrivit siteului MedicineNet.com.
Smogul creşte prevalenţa afecţiunilor psihiatrice
Alarmaţi de faptul că smog-ul care a sufocat New Delhi acum doi ani a depăşit toate recordurile, oamenii de ştiinţă din lumea întreagă s-au aplecat intens asupra studierii influenţei factorilor de mediu asupra sănătăţii. Un grup internaţional de cercetători folosind baze de date din SUA şi Danemarca a găsit o posibilă legătură între expunerea la poluarea din mediu şi o creştere a prevalenţei afecţiunilor psihiatrice.
Echipa a descoperit o asociere între calitatea proastă a aerului şi ratele ridicate ale tulburării bipolare şi depresiei majore la populaţiile daneze şi americane. Tendinţa a părut mai puternică în Danemarca, unde expunerea la aerul poluat în primii zece ani din viaţa unei persoane a prezis o creştere mai mare decât dublă pentru tulburările de personalitate şi schizofrenie.
Poluarea vehiculelor are legătură cu degenerescenţa maculară
Mai multe cercetări au scos la iveală rolul negativ al dioxidului de azot asupra sănătăţii cardiovasculare şi neurologice, iar oamenii de ştiinţă din Taiwan au aprofundat acest subiect demonstrând că există o asociere semnificativă între degenerescenţa maculară şi nivelurile ridicate de dioxid de azot şi monoxid de carbon. Ei au observat că expunerea pe termen lung la niveluri ridicate de poluare cauzată de gazele de eşapament ale vehiculelor este asociată cu o creştere de aproape două ori a riscului de degenerescenţă maculară la persoanele de peste 50 de ani.
Românii, expuşi la poluare
România se află printre ţările Uniunii Europene în care o parte mare a populaţiei este expusă la poluare. Conform unui raport publicat de Eurostat, în 2017, 14,6% din populaţia României era expusă la poluare sau alte probleme de mediu, ţara noastră înregistrând cel de-al nouălea cel mai ridicat procent din UE.
Statele cu cele mai ridicate procente ale populaţiei expuse la poluare sunt Malta (26,5%), Germania (24,5%), Grecia (20,3%), Luxemburg (18,5%), Letonia (18,4%), Slovenia (16,8%), Lituania (15,1%) şi Bulgaria (14,8%).