Prima cercetare privind impactul economic al unei boli autoimune de care suferă 10% dintre români

Prima cercetare privind impactul economic al unei boli autoimune de care suferă 10% dintre români

Dermatita atopică este o boală inflamatorie cronică a pielii, caracterizată prin prezenţa pruritului intens (mâncărime), care poate altera calitatea vieţii pacienţilor datorită simptomelor şi a infecţiilor secundare. Datele de epidemiologie sunt variabile, deoarece prevalenţa este diferită de la ţară de ţară. Pentru a afla date privind impactul economic al acestei afecţiuni asupra pacienţilor din România, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) lansează un proiect de cercetare în premieră pentru ţara noastră. 

Chestionarele se adresează populaţiei adulte din România, care suferă de dermatită atopică sau alopecie areata, dar şi îngrijitorilor acestora şi îngrijitorior copiilor şi adolescenţilor care suferă de aceste afecţiuni.

Studiul va măsura atât cheltuielile medicale, cât şi cele non-medicale, costurile directe şi indirecte acumulate dintr-o perspectivă societală (cuprinzând plătitorul, pacientul, îngrijitorul şi societatea) pentru un interval de timp de 12 luni.

"Acesta ar putea fi prima cercetare iniţiată în România, care evaluează povara economică a bolii pentru persoanele diagnosticate cu dermatita atopică şi/sau alopecia areata. În prezent, literatura pe această temă este destul de limitată, existând câteva studii care prezintă rezultate pentru ţările cu venituri mari din Asia (de exemplu, Japonia), Europa (de exemplu, Germania) sau Australia", a declarat preşedinta APAA, Rozalina Lăpădatu, citată într-un comunicat al asociaţiei.

"O mare parte din literatura existentă se bazează doar pe anchete transversale, nereuşind să surprindă adevăratul impact economic al acestor boli dintr-o perspectivă societală. Datele colectate în acest proiect de cercetare, vor aduce mai multe informaţii despre costurile atât financiare cât şi societale pentru a ajuta autorităţile în realizarea unor politici publice de sănătate în sprijinul persoanelor diagnosticate cu dermatită atopică şi/sau alopecia areata”, a completat reprezentanta asociaţiei.

Dermatita atopică este o boală inflamatorie cronică a pielii, caracterizată prin prezenţa pruritului intens (mâncărime), care poate altera calitatea vieţii pacienţilor datorită simptomelor şi a infecţiilor secundare.

Datele de epidemiologie sunt variabile, deoarece prevalenţa este diferită în funcţie de studiu, de ţară. Se consideră că dermatita atopică afectează aproximativ 10% din populaţie în ţările dezvoltate economic (în care prevalenţa este mai mare). Afecţiunea este mai frecvent întâlnită la copii (20%), comparativ cu adulţii (1-3%).*

Dermatita atopică apare frecvent în primele luni de viaţă, 60% din cazuri apar înainte de primul an de viaţa şi până la 85% din cazuri, debutează până la 5 ani. Începând cu anii 1970, datele epidemiologice arată o creştere a incidenţei şi prevalenţei dermatitei atopice, similar altor boli alergice. Evoluţia dermatitei atopice este în majoritatea cazurilor favorabilă, leziunile cutanate ameliorându-se în adolescenţă sau în perioada adultă. *

În România, un studiu de prevalenţă realizat în anul 2022 de către Societatea Română de Dermatologie estimează că 9,41% din populaţie suferă de dermatită atopică.

Potrivit specialiştilor, dermatita atopică reprezintă o problemă de sănătate publică, având un impact semnificativ psihosocial şi financiar, creşte absenteismul şcolar sau la locul de muncă, afectează emoţional pacienţii şi determină anxietate, depresie. Toate acestea, cumulativ, conduc către scăderea calităţii vieţii pacienţilor.

Alopecia areata este o boală autoimună inflamatorie care afectează circa 2% din populaţie, indiferent de sex, gen, etnie şi vârstă. Aceasta este o boală care se dezvoltă atunci când organismul îşi atacă propriii foliculi de păr, ceea ce poate provoca căderea părului oriunde pe corp.

Persoanele diagnosticate cu dermatită atopică sau alopecia areata şi cele care îngrijesc pacienţi cu aceste afecţiuni pot participa la studiu răspunzând la unul dintre chestionarele următoare:

Dermatita atopică: https://s.surveyplanet.com/2xeynbgk

Alopecia areata : https://s.surveyplanet.com/63qdnir8

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune s-a înfiinţat pentru a oferi suport persoanelor şi familiilor celor afectaţi de  bolile autoimune. Principalele obiective ale Asociaţiei sunt reintegrarea socială şi profesională a pacienţilor cu afecţiuni autoimune, consilierea de specialitate a pacienţilor şi familiilor lor, precum şi impulsionarea responsabilizării structurilor guvernamentale în problematica acestor boli.

viewscnt