Primul bărbat căruia i s-a transplantat o inimă de porc a murit la 2 luni după operaţie

Primul bărbat căruia i s-a transplantat o inimă de porc a murit la 2 luni după operaţie

În urmă cu două luni, o echipă de medici chirurgi din Statele Unite a realizat, în premieră mondială, un transplant de inimă de porc editată genetic la un pacient. Echia medicală a anunţat că bărbatul a murit în data de 8 martie, la câteva zile după ce starea sa s-a deteriorat brusc, potrivit BBC. 

Bărbatul, în vârstă de 57 de ani, suferea de insuficienţă cardiacă în stadiu terminal, iar echipa de medici a realizat un transplant de cord folosind o inimă de porc modificată genetic.

Intervenţia chirurgicală a fost realizată de o echipă de chirurgi de la Universitatea Maryland şi a fost printre primele în care s-a încercat fezabilitatea transplantului de organe de porc la om, metodă devenită posibilă datorită tehnologiiilor de editare genetică.

Dacă această metodă se va dovedi una de succes, cercetătorii speră ca organele de porc să ajute la criza de organe pentru transplant de la donatori umani.

Această intervenţie a fost singura opţiune disponibilă pentru a rămâne în viaţă pentru pacient, care cunoştea riscurile.

Pentru a realiza intervenţia, Universitatea Maryland a obţinut o autorizaţie de urgenţă de la Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA chiar în 31 decembrie 2021, prin programul de uz compasional (pentru pacienţi fără opţiuni terapeutice).

În SUA, circa 110.000 de pacienţi sunt pe listele de aşteptare pentru un transplant de organe şi circa 6.000 dintre ei mor anual îaninte de a avea acces la transplant.

Inima modificată genetic folosită pentru transplant a fost furnizată de compania americană Revivicor, specializată în medicină regenerativă. Organul a fost prelevat de la porc în dimineaţa intervenţiei chirurgicale.

Porcii au fost mult timp luaţi în considerare pentru realizarea de transplant de organe la om datorită faptului că organele lor sunt similare celor umane.

De exemplu, inima unui porc adult înainte de sacrificare are dimensiunile inimii unui om adult. Totuşi, eforturile anterioare de a realiza transplant de organe de porc la om au eşuat din cauza unor diferenţe genetice dintre om şi porc, care determină respingerea organului transplantat de către organismul pacientului sau riscului de infecţiei din cauza unor virusuri.

Pentru a depăşi aceste obstacole, oamenii de ştiinţă au editat genele cu potenţial efect negativ.

În cazul transplantului de inimă realizat acum, trei gene asociate anterior cu respingerea organului au fost eliminate de la porcul donator, iar şase gene umane asociate cu acceptarea organelor transplantate de către sistemul imunitar al omului au fost introduse în genomul porcului.

În plus, cercetătorii au eliminat o genă de la porc pentru a preveni creşterea excesivă a ţesutului inimii porcului.

Pacientul la care s-a realizat transplantul a primit şi un medicament experimental anti-respingere.

Transplantul a fost realizat la câteva luni după o altă premieră importantă: un transplant de rinichi de porc la un pacient, fără a declanşa un răspuns imediat de respingere din partea sistemului imunitar.

viewscnt