Cinci universităţi din România vor organiza în luna mai, în colaborare cu Colegiul Dieteticienilor din Romania (CDR), primul examen naţional de dietetician autorizat.
Concursul va fi organizat conform Legii 256/2015 privind exercitarea profesiei de dietetician.
Examenul naţional de dietetician autorizat va fi organizat în 5 centre universitare cu program de studiu de licenţă Nutriţie şi Dietetică: Cluj, Târgu Mureş, Iaşi, Timişoara şi Suceava.
Examenul se desfăşoară după o metodologie şi tematică comune la nivel naţional, iar bibliografia şi subiectele sunt elaborate de către comisia de examen stabilită în fiecare centru teritorial.
"Acest examen naţional reprezintă un moment important în reglementarea profesiei de dietetician şi încununează peste zece ani de eforturi comune ale asociaţiilor profesionale de dieteticieni (ADR şi AROND), alături de instituţiile de învăţământ superior care formează, începând cu anul 2008, specialişti în nutriţie şi dietetică", a anunţat UMF Cluj, într-un comunicat.
Pentru înscrierea la examenul naţional de dietetician autorizat, candidaţii trebuie să deţină diploma de licenţă în specializarea nutriţie şi dietetică, eliberată de o instituţie de învăţământ superior acreditată în România şi să deţină o diplomă de masterat în domeniul nutriţiei şi dieteticii sau să facă dovada efectuării unui an de practică în domeniul specializării.
Promovarea acestui examen reprezintă ultima etapă în vederea obţinerii dreptului de liberă practică pentru exercitarea profesiei de dietetician, care se va elibera ulterior de către Colegiul Dieteticienilor din Romania.
Profesia de nutriţionist-dietetician este recunoscută în România de către Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii şi cuprinsă în COR la grupa de bază 2265, nivelul 4 de instruire (studii superioare). Conform COR, dieteticienii şi nutriţioniştii evaluează, planifică şi implementează programe pentru a spori impactul benefic al alimentelor şi al nutriţiei asupra sănătăţii umane.
Programul de studii de licenţă nutriţie şi dietetică este inclus în oferta de studii a Facultăţii de Farmacie a UMF Cluj începând cu anul 2008. UMF Cluj a fost prima universitate din Romania care a propus şi a înfiinţat această specializare.
Programul de studiu oferă o formare multidisciplinară şi este acreditat ARACIS în limba română, cursurile fiind finalizate cu o diplomă de licenţă în Nutriţie şi Dietetică.
Calendarul examenului
7 mai – Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi
15 mai – Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş
20 mai – Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”, Timişoara
21 mai – Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca
22 mai – Universitatea ,,Ştefan cel Mare” din Suceava