România va dispune începând de anul viitor de primul laborator pentru analiza produselor din tutun, realizat la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) în urma unei donaţii de echipamente din Coreea de Sud.
"În primă etapă, acest laborator va dezvolta metodele de măsurare a emisiilor de gudron, nicotină şi monoxid de carbon. Ulterior, ne propunem şi monitorizarea în special a efectelor noilor produse din tutun şi a celor conexe asupra corpului uman, în special cele carcinogene, mutagene şi toxice", a afirmat miercuri directorul general al INSP, Simona Pârvu.
În prezent, România trebuie să apeleze la laboratoare din alte state europene pentru astfel de testări.
"Laboratorul va fi funcţional cel mai probabil la anul, deoarece instalarea echipamentelor este de durată. Aceste echipamente trebuie să funcţioneze în anumite condiţii de temperatură şi umiditate, care trebuie menţinute permanent. De asemenea, va trebui să validăm metodele, să instruim personalul, aspecte de care ne vom preocupa în acest an", a adăugat directorul INSP.
Donaţia guvernului din Coreea de Sud constă în 81 de echipamente de laborator în valoare totală de circa 4 milioane de dolari.
Echipamentele vor intra în dotarea laboratoarelor INSP din Bucureşti şi din Cluj, Iaşi, Timişoara, Târgu-Mureş, Galaţi şi Craiova.
În afara aparatelor care vor dota laboratorul pentru produse din tutun, echipamentele donate permit extinderea şi perfecţionarea determinărilor privind substanţele chimice şi microorganismele din apă, alimente, cosmetice, dar şi privind diagnosticul epidemiologic.
"Echipamentele donate vor fi utilizate în scopul modernizării laboratoarelor de sănătate publică de mediu şi cele de diagnostic epidemiologic, contribuind în acest fel la supravegherea sănătăţii populaţiei în raport cu mediul, dar şi la supravegherea bolilor transmisibile", a mai spus Simona Pârvu.