Medicii de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş au realizat sâmbătă primul transplant de cord din acest an, la o pacientă în vârstă de 16 ani din judeţul Giurgiu cu insuficienţă cardiacă în stadiu avansat.
Donatorul a fost un adolescent de 17 ani, decedat în urma unui politraumatism.
"Este primul din 2022 în Institutul din Târgu Mureş. Intervenţia de prelevare a început dimineaţa la ora 10,00, la Sfântu Gheorghe, de către o echipă de la noi care s-a deplasat la spital, condusă de dr. Radu Bălău şi cordul a venit pe calea aerului cu elicopter SMURD şi a ajuns în jurul orei 13.30. Intervenţia a durat 4 ore şi jumătate", a declarat şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, prof. univ. dr. Horaţiu Suciu, citat de Agerpres.
Pacienta transplantată se afla în îngrijirea Secţiei de Cardiologie Pediatrică de mai mulţi, dar boala a avansat, în ciuda tratamentului administrat.
"Ne bucurăm că am reuşit să spargem gheaţa pentru că în acest an este primul transplant. Cauzele le ştim cu toţii: număr puţini de donatori şi toate condiţiile acestea în care poate medicina de performanţă a fost mai greu de efectuat. Totuşi, am demonstrat că se poate face performanţă în România", a completat medicul.
Lista de aşteptare pentru transplant este "mereu lungă" din cauza numărului redus de donatori de organe, astfel că aproximativ 22 de pacienţi aşteaptă transplantul cardiac de urgenţă, potrivit medicului.
"Pe lista lărgită pe care se află pacienţi cu insuficienţă cardiacă şi cardiomiopatii care vor evolua spre un transplant sunt peste 100 de pacienţi pe care îi monitorizăm şi care vor trece pe această listă de urgenţă. Majoritatea pacienţilor noştri transplantaţi sunt [de] 30-40 [de ani]. Cum se ştie, la noi transplantul se face până la 60 de ani, dar am operat şi copii de 2 ani până la 60 de ani", a precizat prof. Suciu.
În România cazurile de donatori tineri sunt rare, ponderea minorilor fiind de circa 10-15%. Chiar dacă numărul donatorilor a crescut în ultimele două decenii, el este foarte mic raportat la numărul de locuitori.