Pacienţii cu afecţiuni gastrointestinale au în prezent acces la diagnostic avansat şi tratament minim invaziv, non-chirurgical, prin proceduri de endoscopie intervenţională. În acest mod pot fi depistate şi tratate multiple afecţiuni gastrointestinale, de la acalazia cardiei, esofagul Barrett, cancerul esofagian, varicele esofagiene, la nivelul esofagului, la cancerul gastric, hemoragiile digestive superioare, care implică stomacul, până la calculi biliari sau tumorile vezicii biliare, care vizează colecistul. Tot prin proceduri endoscopice pot fi rezolvate şi problemele pancreatice, care includ pancreatita acută şi cronică, chisturile şi cancerul de pancreas. Endoscopia intervenţională are avantajul unei recuperări rapide, este nedureroasă, realizându-se deseori cu sedare, şi prezintă un risc minim de complicaţii.
Echipa de medici de elită din Spitalul Clinic SANADOR realizează proceduri endoscopice ultra-moderne, cu care se pot diagnostica în timp util diverse afecţiuni digestive, fără ca pacienţii să mai fie supuşi riscurilor inerente unor intervenţii chirurgicale majore. Astfel, folosind cele mai avansate tehnici endoscopice, medicii SANADOR le oferă pacienţilor lor, ori de câte ori este posibil, soluţii minim invazive, cu multiple avantaje: recuperare rapidă, risc de complicaţii scăzut, spitalizare de scurtă durată şi reintegrare socio-profesională la scurt timp după intervenţie.
Indicaţiile procedurii ERCP
Colangiopancreatografia endoscopică retrogradă (ERCP) este o metodă sofisticată ce îmbină tehnici endoscopice cu radiologia. Scopul acesteia este cel de a examina organele digestive prin introducerea pe cale bucală a unui tub flexibil până în esofag, stomac şi duoden. În timpul procedurii, medicul poate injecta o substanţă de contrast în canaliculele arborelui biliar şi în ductul pancreatic, obţinând imagini radiologice de înaltă calitate a structurilor anatomice examinate. Dacă este necesar, în timpul acestei proceduri medicul poate face şi o biopsie sau, în cazul în care un canal este blocat, se poate introduce un stent mic prin endoscop pentru a menţine canalul deschis.
Investigaţia reprezintă, în primul rând, o metodă de diagnostic elaborată ce poate fi utilizată pentru depistarea multor afecţiuni din sfera bilio-pancreatică, de la icterul mecanic obstructiv, de cauze diverse, la pancreatitele acute sau cronice date de litiaza pancreatică, până la tumori pancreatice ce cauzează obstrucţie biliară şi icter. Însă, procedura poate fi folosită şi în scopuri curative pentru tratarea multor afecţiuni, precum calculii căilor biliare, stenozele de căi biliare, chisturile pancreatice sau complicaţiile unor tumori pancreatice.
În Departamentul de Radiologie şi imagistică medicală SANADOR, colangiopancreatografia endoscopică retrogradă este realizată cu ajutorul unor echipamente de top - Siemens ICONOS R200 şi Philips Bucky Diagnost, care oferă imagini de calitate superioară. În acest mod, medicul are acces la informaţii precise cu privire la structurile lezate analizate.
Indicaţiile montării stenturilor esofagiene expandabile
Montarea stenturilor reprezintă o metodă minim invazivă de tratament care implică plasarea unui mic tub într-o zonă a corpului care este obstrucţionată. Fiind utilizate în principial pentru tratarea blocajelor inimii, ele pot fi plasate, de asemenea, endoscopic pentru a ameliora obstrucţiile tractului digestiv, cum ar fi cele cauzate de tumori sau inflamaţii. Procedura de montare a stenturilor esofagiene expandabile este destinată paliaţiei disfagiei, adică a imposibilităţii de a înghiţii, apărută în cancerele esofagiene sau mediastinale. Pe lângă malignităţile obstructive, procedura este eficientă şi în suprimarea fistulelor eso-bronşice ori eso-traheale, dar şi în stenoze de natură benignă, apărute în urma bolii de reflux gastroesofagian severe.
La Spitalul Clinic SANADOR, această procedură avansată este efectuată de medici gastroenterologi cu supraspecializare în endoscopia intervenţională, durează aproximativ 20 de minute, iar în urma ei calitatea vieţii pacientului este semnificativ ameliorată, permiţându-i să se hrănească adecvat. Ulterior, pacientul poate urma măsurile oncologice adecvate în funcţie de diagnosticul stabilit, în cadrul Centrului Oncologic SANADOR.
Dilataţia endoscopică a acalaziei
Dilataţia endoscopică cu balon este o metodă complexă de endoscopie intervenţională, care îşi propune să amelioreze disfagia apărută în urma acalaziei, o boală caracterizată prin contracţia continuă a cardiei, care face imposibilă trecerea alimentelor şi lichidelor din esofag în stomac. În consecinţă, pentru că are durere la înghiţire şi nu se poate hrăni adecvat, pacientul poate să scadă în greutate. Acalazia poate afecta pacienţi de toate vârstele şi poate fi tratată cu medicamente, intervenţii laparoscopice sau prin dilataţia endoscopică cu balon.
Procedura intervenţională, efectuată cu succes şi în condiţii de maximă siguranţă şi la Spitalul Clinic SANADOR, presupune introducerea unui balon special prin intermediul endoscopului, care este umflat sub presiune până la un diametru de 3-4 cm, cu scopul de a dilata sfincterele musculare afectate. Dilataţia endoscopică cu balon este o metodă sigură de tratament, cu o eficacitate net superioară pe termen lung altor terapii, inclusiv injectării intrasfincteriene de toxină botulinică, fiind utilizată atunci când există contraindicaţii pentru intervenţia chirurgicală.
Hemostaza endoscopică, ligatura varicelor esofagiene şi reducerea endoscopică a greutăţii, la SANADOR
Varicele esofagiene sunt dilataţii patologice ale venelor din esofagul inferior, care apar în urma unor afecţiuni hepatice ce determină hipertensiune portală. Printre aceste afecţiuni se numără ciroza hepatică şi cancerul hepatic, care comprimă vascularizaţia hepatică. Procedura de ligaturare a acestora are ca scop prevenirea primului episod de sângerare la nivelul varicelor esofagiene. Deşi poate fi efectuată şi ca urgenţă medicală în cazul unei hemoragii digestive superioare la nivelul varicelor, procedura este utilizată mai frecvent ca metodă profilactică pentru prevenirea sângerării.
De asemenea, procedurile endoscopice de hemostază sunt destinate tratării sângerărilor de la nivelul tractului digestiv superior, indiferent de cauza acestora, fie că este vorba despre sângerare variceală sau non-variceală. La Spitalul Clinic SANADOR, prin intermediul endoscopiei intervenţionale superioare, se poate realiza hemostaza prin injecţia de soluţii hemostatice, electrocoagulare sau hemoclipare. Scopul principal al hemostazei endoscopice este de a simplifica tratamentul unei afecţiuni grave, care anterior necesita intervenţie chirurgicală de urgenţă. Astfel, prin utilizarea acestei proceduri se poate evita operaţia invazivă şi riscurile asociate acesteia.
Tot la SANADOR se mai efectuează şi procedura de montare sau de suprimare a balonului intragastric, indicată pacienţilor cu un indice de masă corporală între 27 şi 40, care nu au reuşit să slăbească prin regim alimentar şi exerciţii fizice şi care nu sunt candidaţi pentru o intervenţie de chirurgie bariatrică. Procedura este reversibilă şi se face cu ajutorul endoscopului, introducând în stomac un balon ce conţine 600 ml de soluţie salină, cu scopul de a umple cavitatea gastrică şi de a induce rapid senzaţia de saţietate. Însă balonul este o soluţie temporară, rămânând în stomac timp de 6 luni. În plus, procedura este contraindicată în cazul existenţei unor afecţiuni asociate: bolile de colagen, bolile inflamatorii intestinale, ciroza hepatică, ulcerul gastric sau gastrita severă.
Endoscopia intervenţională prezintă multiple avantaje faţă de intervenţiile chirurgicale - riscuri scăzute de complicaţii, costuri reduse şi recuperare rapidă. Spitalul Clinic SANADOR este dotat cu tehnologie endoscopică de ultimă generaţie şi oferă condiţii optime pentru desfăşurarea actului medical în deplină siguranţă pentru pacient. În Departamentul de endoscopie intervenţională activează medici gastroenterologi specializaţi, cu o vastă experienţă şi înaltă pregătire profesională, asigurând astfel o îngrijire medicală de calitate pacienţilor lor.