Aproape 15.000 de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate săptămâna trecută în România, din care 2717 pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. ,,Această creştere va mai dura 4-5 săptămâni, după care numărul cazurilor se va stabiliza”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.
În săptămâna 04 iulie - 10 iulie 2022 au fost internaţi 1410 pacienţi în unităţile sanitare de profil cu COVID-19. De asemenea, la ATI, sunt internate 86 persoane. Din totalul pacienţilor internaţi în prezent, 225 sunt minori. Până în prezent, pe teritoriul României, au fost înregistrate 2.942.130 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.
,,10% din copii sunt internaţi, dar nu sunt cazuri grave”, a precizat ministrul Sănătăţii în cadrul unei conferinţe de presă susţinute astăzi. Dr. Rafila a subliniat că nu există niciun copil cu boala COVID-19 la ATI.
În cazul adulţilor cu COVID-19 ajunşi la ATI din cei 86, majoritatea sunt nevaccinaţi, adică 68. ,,Dublarea numărului de cazuri de COVID-19 este un trend aşteptat”, a mai spus ministrul Sănătăţii, care a anunţat că instituţia pe care o conduce va trimite începnd de mâine un buletin zilnic de informare referitor la evoluţia pandemiei de COVID-19.
Omicron rămâne tulpina dominantă în România, între timp au fost secvenţiate şi primele tulpini de BA.5, responabile de accelerarea pandemiei.
Operaţionalizarea centrelor de evaluare COVID în weekend
În intervalul 4 - 10 iulie au fost efectuate 21.635 teste RT-PCR şi 68.911 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 13.227.636 teste RT-PCR şi 10.408.606 teste rapide antigenic.
În prezent, testarea se poate face la medicul de familie, la farmacie, în centrele de testare, în clinici medicale şi în situaţii speciale când persoanele nu se pot deplasa acestea pot chema ambulanţa. Serviciile de ambulanţă au însă puţine solicitări de testare.
În Bucureşti în momentul de faţă doar în 6 spitale există centre de testare, dar în opinia ministrului Sănătăţii sunt suficiente.
,,Nu e nevoie de mai multe. Ne străduim să operaţionalizăm împreună cu CNAS, centrele de evaluare şi tratament pentru COVID să funcţioneze şi în weekend”, a precizat prof.dr. Rafila.
În prezent sunt 169 centre de evaluare COVID, dar nu sunt foarte mult accesate.