Prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Ne aşteptăm la 10.000 de cazuri pe zi de COVID-19 în august

Prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Ne aşteptăm la 10.000 de cazuri pe zi de COVID-19 în august

Numărul cazurilor de COVID-19 a crescut în România cu 80% faţă de finalul lunii mai şi s-a dublat în ultima săptămână faţă de săptămâna anterioară, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii. Prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii estimează că numărul cazurilor zilnice de COVID-19 va ajunge la 10.000 de cazuri în august, în condiţiile în care în săptămâna 27 iunie-3 iulie 2022 au fost raportate 7726 de cazuri de COVID-19.

Ministrul Sănătăţii a prezentat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă situaţia privind COVID-19 în România. În ultima săptămână, 1307 pacienţi sunt reinfectaţi cu COVID-19, iar 922 internaţi în spitale. 52 de români sunt la ATI din cauza COVID-19, dintre aceştia jumătate nevaccinaţi.

,,Tulpina Omicron este în continuare dominantă în România, însă reinfecţiile cu BA. 5 sunt frecvente după infecţia anterioară cu Omicron”, a declarat prof.dr. Alexandru Rafila.

Peste 70.00 de teste s-au efectuat în ultima perioadă, iar numărul deceselor a ajuns la 16 decese într-o săptămână.

,,Estimăm o creştere în perioada următoare. În Europa vârful acestui val  se estimează a fi la sfârşitul lunii iulie, noi avem un declaaj de 2 săptămâni. Ne aşteptăm la 10.000 de cazuri pe zi de COVID-19 în august”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Au trecut 5 luni de la valul anterior, iar rata de pozitivitate este acum de 7,6 la sută. În perioadele cele mai dificile ale pandemiei COVID-19 în România rata de pozitivitate era de 25-30 la sută.

Recomandările de protecţie împotriva COVID-19

Ministerul Sănătăţii face câteva recomandări menite să vă ajute să vă feriţi de coronavirus. Purtaţi masca de protecţie în: mijloacele de transport în comun, spaţiile închise aglomerate, inclusiv în unităţile sanitare, universităţi, after-school-uri.

Evitaţi spaţiile aglomerate închise!  Spălarea mâinilor cu apă şi săpun ori substanţe antiseptice este esenţială!  Mijloacele de transport în comun şi unităţile de interes public trebuie igienizate periodic în continuare!

Dacă apar simptome de îmbolnăvire, trebuie să vă testaţi, mergeţi la medicul de familie, în centrele de evaluare şi tratament sau la Unităţile de Primiri Urgenţe pentru a primi medicaţia adecvată. Nu luaţi medicamente fără recomandarea medicului!

 

viewscnt