Prof. dr. Carmen Adella Sîrbu: Tratamentul de reperfuzare în accidentele vasculare ischemice este puţin utilizat în România

În ţara noastră doar 46 de spitale fac tromboliză în accidentul vascular cerebral (AVC), în condiţiile în care numărul pacienţilor cu AVC este crescut. Din 27000 de pacienţi care au făcut AVC în primele 9 luni ale acestui an, 2400 au beneficiat de tromboliză. ,,Este într-adevăr dificil să abordezi toate aspectele legate de accidentele vasculare cerebrale care sunt o provocare pentru sistemul de sănătate”, a declarat prof. dr. Carmen Adella Sîrbu, medic primar neurolog la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Central ,,Carol Davila”.

În cadrul primei dezbateri online ,,Stroke 360” , organizată recent de redacţia 360medical.ro, prof. univ. dr. Carmen Adella Sîrbu a precizat că din cele două tipuri de accidente vasculare cerebrale, cel ischemic deţine ponderea de 85%, iar cel hemoragic apare în 15% din cazuri. Medicul neurolog a subliniat însă că sunt descrise şapte subtipuri de accident vascular.

În România, incidenţa, prevalenţa şi mortalitatea prin accident vascular cerebral se menţin ridicate. ,,Sunt chiar în creştere, aşa cum ne arată date de neuro-epidemiologie şi acest lucru obligă sistemul de sănătate să se alinieze standardelor mondiale, standardelor europene în privinţa tratamentului, a scăderii mortalităţii şi a creşterii funcţionalităţii post accident vascular cerebral”, a atras atenţia prof. dr. Carmen Adella Sîrbu, cadru didactic la UMF ,,Carol Davila”.

Mortalitatea prin boli vasculare în 2006 era undeva la 85% comparativ cu alte boli neurologice, şi în 2017, conform unor date Eurostat, bolile vasculare deţin primul loc, cu 37% în privinţa ratei standardizate a mortalităţii, urmate de neoplazii.

,,România ocupă un loc fruntaş între ţările europene, şi anume locul doi, după Bulgaria, privind mortalitatea prin bolile vasculare, şi asta înseamnă o pondere de două ori mai mare ca media europeană. Nu acelaşi lucru se întâmplă în oncologie, unde vedem omogenitatea mortalităţii prin neoplazii între ţările europene”, a afirmat prof. dr. Carmen Adella Sîrbu.

În ceea ce priveşte tratamentul AVC, medicul a subliniat că ,,tratamentul de recanalizare, de reperfuzare în accidentele vasculare ischemice este încă puţin utilizat. Se utilizează cam în 3% dintre situaţii, deşi cam 20-25% dintre pacienţi ar beneficia de el. Există câţiva factori obiectivi identificaţi în privinţa acestor rezultate, cum ar fi lipsa de experienţă, lipsa echipelor, lipsa infrastructurii, lipsa accesului la medicamente sau pur şi simplu disfuncţiile organizatorice”.

Prevenţia accidentelor vasculare cerebrale este deosebit de importantă, la fel şi educaţia pentru sănătate, motiv pentru care Universitatea de Farmacie şi Medicină ,,Carol Davila” din Bucureşti (UMFCD), prin Facultatea de Medicină, are câteva programe lansate prin Societatea Studenţilor Medicinişti din Bucureşti. Cadrul didactic de la UMFCD a amintit de Zilele Educaţiei Medicale sau Micii Sanitari, proiecte derulate de studenţii medicinişti, dar şi de prezentări interactive de cazuri clinice făcute de tinerii medicinişti în care sunt incluse şi cazuri de accidente vasculare cerebrale.

Prima ediţie a dezbaterii Stroke360, un eveniment din seria conferinţelor 360 APT, Acces, politici, terapii, a avut ca partener ştiinţific UMFCD. Puteţi urmări şi

VIDEO Prof. dr. Cristina Tiu, preşedintele Societăţii Române de Neurologie: Ne dorim mai multe unităţi de accidente vasculare cerebrale 

viewscnt