Numărul persoanelor din lumea întreagă care s-au infectat cu SARS-COV-2 a ajuns la 555.324.897, iar cel al deceselor înregistrate din cauza COVID-19 se ridică la 6.362.663, potrivit worldometers.info. Cu toate acestea, mai sunt încă persoane care neagă existenţa acestei boli. ,,E foarte interesant cum, de fiecare dată când apare un nou argument, toţi negaţioniştii conspiratologi doctori se reped să ni-l ofere, de parcă ei ar fi sardele, iar noi am fi proşti. Ultimul argument: COVID n-a fost tuberculoza, care a făcut vreun milliard de victime”, a precizat dr. Cristian Apetrei, profesor de microbiologie şi boli infecţioase la Universitatea Pittsburgh.
În 2020, aproximativ 10 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de tuberculoză în întreaga lume, potrivit OMS, boala fiind prezentă în toate ţările şi la toate grupele de vârstă. Este o boală vindecabilă şi prevenibilă.
Într-o postare pe o reţea de socializare, profesorul român vine cu contraargumente legate de faptul că boala COVID-19 nu este tuberculoză, pe care vi le redăm mai jos.
,,Contraargumentul: Corect. N-a fost şi nu este. Iar a ne referi la tuberculoză ca la o boală importantă este de asemenea corect. În 2018 a fost principala cauză de deces printr-o boală infecţioasă pe plan mondial. În 2020 devenise însă, din păcate, cu 1.500.000 de decese, doar a doua cauză de moarte printr-o boală infecţioasă pe plan mondial. Vă las să ghiciţi care a fost prima.
Pe de altă parte, nu uitaţi argumentul că nu trebuia să luăm nici o măsură deoarece aveam de-a face cu o boală (COVID-19) care producea infecţie simptomatică doar într-o minoritate de pacienţi. Şi tuberculoza, nu?
Numărul de 1 miliard de decese o fi poate adevărat, nu ştiu. Este posibil. Dar aceste decese trebuie puse în context. Primul caz cunoscut de tuberculoză este înregistrat la un bizon din Wyoming şi datează de acum 17.000 de ani. Cel mai vechi caz la om, datează din urmă cu 5.000 de ani. Acum, dacă a fost 1 miliard de decese în 5.000 de ani, asta înseamnă, folosind argumentele astărăstoieşti, că n-au murit decât în medie 200.000 de oameni pe an, ceea ce n-ar fi o mare problemă, nu? Folosesc aceleaşi raţionamente pe care le folosesc conspiratologii de vreo 2 ani încoace. Sunt debile, ştiu.
Dar serios, este interesant cum negaţioniştii văd toate bolile, numai pe cea care bântuie de 2 ani şi a omorât în medie 5 milioane pe an nu. Iar cele 5 milioane au fost doar pentru că am avut vaccin. Care, după cum s-a văzut, ne-a ajutat să prevenim încă vreo 20 de milioane de decese. Pe lângă toate astea, am avut şi munca eroică a doctorilor care au mai salvat de la moarte vreo alte câteva milioane de persoane”.
Profesorul Apetrei, referindu-se la vaccinare, a atras atenţia că în ceea ce priveşte tuberculoza, vaccinul BCG nu protejează de infecţie, ci numai de formele grave.
Renumitul profesor de la Universitatea Pittsburgh, atrăgea atenţia încă de la începutul acestui an că ,,din păcate, România nu are încă o lege a vaccinării obligatorii. Dacă actualii guvernanţi nu se vor grăbi, s-ar putea ca, în legislativul viitor, nişte parlamentari mult mai inteligenţi să scoată vaccinurile chiar în afara legii”.