Prof. dr. Cristina Tiu: Neuro-reabilitarea în România nu se aplică frecvent în scleroza multiplă

Prof. dr. Cristina Tiu: Neuro-reabilitarea în România nu se aplică frecvent în scleroza multiplă

Accidentul vascular cerebral este cea mai importantă problemă neurologică, prin prevalenţa şi incidenţa cazurilor noi. Dar există nenumărate alte afecţiuni neurologice care necesită forme de neuroreabilitare specifice. Resursa umană este o problemă în toate câmpurile, dar în medicină a devenit o problemă acută. ,,Neuro-reabilitarea nu se aplică frecvent în scleroza multiplă, din păcate şi nu se aplică frecvent, pentru că nu avem suficient de multe unităţi”, a declarat în cadrul Conferinţei regionale est-europene EFNR-WFNR dedicată neuroreabilitării prof. univ. dr. Cristina Tiu, preşedintele Societăţii Române de Neurologie.

În România activează 1285 de neurologi, dar distribuţia acestora este relativ inegală, cu o concentrare mare în centre universitare cu tradiţie Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi.

,,Sunt judeţe cum ar fi Ialomiţa, Călăraşi, Caraş-Severin, Tulcea care au unu sau doi neurologi pe judeţ la populaţii similare cu ale judeţului Bistriţa. La cerinţele şi la posibilităţile pe care astăzi neurologia le are, este o specialitate subdimensionată ca număr de pregătire”, a spus preşedintele Societăţii Române de Neurologie, la conferinţa de la Bistriţa, organizată de Federaţia Europeană a Societăţilor de Neuroreabilitare şi Federaţia Mondială a Societăţilor de Neuroreabilitare.

În ceea ce priveşte scleroza multiplă, medicul neurolog a precizat că ar trebui să existe un traseu al pacientului.

,,Există centrele de tratament în care omul vine cât de cât periodic. El ar trebui să aibă nişte opţiuni la îndemână, să aibă un centru adevărat de scleroză multiplă, nu doar un centru în care să aibă o expertiză de diagnostic şi opţiunea de a primi terapii adecvate”, a explicat prof. dr. Cristina Tiu.

Un centru de scleroză multiplă înseamnă şi personal dedicat, suficient de mulţi oameni, şi nu numai medici, ci şi asistenţi medicali pregătiţi pentru a îngriji pacientul cu scleroză multiplă.

Societatea de Neurologie din România şi universităţile de medicină vor să dezvolte acest domeniu al neuro-reabilitării, aşa cum există în alte ţări din Europa, care au deja centre de neroabilitare.

Peste 200 de medici neurologi (profesori de top şi cercetători ştiinţifici, medici primari, specialişti şi rezidenţi), delegaţi din 7 ţări Est Europene (România, Ungaria, Polonia, Serbia, Bulgaria, Slovenia şi Republica Moldova) s-au întâlnit la Bistriţa, în perioada 31 Martie - 1 Aprilie la Conferinţa Regională Est Europeană EFNR-WFNR în parteneriat cu Conferinţa Bistriţeană de Neuroştiinţe Clinice.

viewscnt