Prof. dr. Lucian Negreanu: Riscul de cancer colorectal în rândul persoanelor cu boli inflamatorii intestinale din România a scăzut

Prof. dr. Lucian Negreanu: Riscul de cancer colorectal în rândul persoanelor cu boli inflamatorii intestinale din România a scăzut

În România, bolile inflamatorii intestinale (BII) afectează peste 15.000 de persoane de toate vârstele. Însă pe lângă acestea cu siguranţă mai sunt şi alţi români nediagnosticaţi. Se ştie că aceste persoane au un risc crescut de-a face cancer colorectal. Potrivit Ghidului pentru pacienţi: Cancerul Colorectal, realizat de Asociaţia Europeană de Oncologie Medicală (ESMO) la pacienţii cu boala Crohn sau colită ulcerativă cancerul colorectal reprezintă aproximativ două treimi din cazurile sporadice de cancere colorectale.

,,Acum 20 ani se spunea că riscul de cancer colorectal este de 20-30 ori mai mare, adică enorm faţă de restul populaţiei. Dacă vă uitaţi acum la cifrele europene, cu o singură excepţie în Ungaria, unde cifrele sunt încă mari, restul Europei arată un risc care e de 2 - 2,6 ori mai mare, comparabil cu ceea ce avem la populaţia cu risc mediu de a dezvolta cancer colorectal, adică cu oamenii obişnuiţi care trebuie să meargă la screening după vârsta de 45 sau 50 ani”, a explicat prof. univ. dr. Lucian Negreanu, preşedintele Clubului Român pentru Boala Crohn şi Colită Ulcerativă (RCCC), medic gastroenterolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB).

Cum s-a reuşit scăderea acestui risc de cancer în rândul acestor pacienţi? Medicul spune că secretul constă în monitorizare.

,,Îi urmărim cu endoscopii şi dacă sunt leziuni, le rezecăm şi le operăm şi tratamentele sunt mult mai bune. Reuşeşti să controlezi inflamaţia, controlând inflamaţia, astfel previi apariţia cancerului, care e o boală legată de inflamaţia asta persistentă şi agresivă. Evident că progrese s-au făcut şi de aceea a scăzut numărul de cancere şi ne uităm mult mai cu atenţie. În Ungaria sunt cifre care spun că riscul este de 7 ori faţă de medie. Sigur că e poate un bias, că s-au uitat numai la centrele unde sunt cazuri foarte selecţionate. Se poate şi asta”, a mărturisit prof. Negreanu.

Un alt lucru care a contribuit la scăderea acestui risc este acela că în România, există în momentul de faţă 7 echipe multidisciplinare în centrele mari de gastroenterologie din ţară, unde pacienţii cu boli inflamatorii intestinale găsesc într-adevăr abordarea şi managementul necesar unei boli inflamatorii intestinale, după cum a arătat pentru 360medical.ro Isabella Grosu, preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România  (ASPIIR).

Cancerul de colon şi rect reprezintă o problemă importantă de sănătate publică. Este situat pe locul III ca incidenţă între cancere, după cancerul pulmonar şi cancerul de sân, dar este situat pe locul II ca mortalitate şi chiar pe locul I în Europa Centrală şi de Sud-Est.

În România, circa 13.000 de persoane au fost diagnosticate cu cancer colorectal în 2020, ultimul an pentru care există date disponibile.

Citeşte şi INTERVIU Prof. dr. Lucian Negreanu, gastroenterolog: Pot trece în medie 2 ani până la stabilirea diagnosticului în boala Crohn

viewscnt