Centrul Naţional de Competenţă în domeniul Cancerului este un proiect inovativ la baza căruia se află un consorţiu format din importante entităţi publice, private şi academice româneşti. ,,A duce lupta cu cancerul nu înseamnă strict a trata şi, din păcate, uneori a avea grijă de cei care pierd bătălia. Înseamnă şi a preveni ceea ce este prevenibil”, a declarat prof. univ. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, coordonatorul Centrului Naţional de Competenţă în domeniul Cancerului (CNCC), în cadrul conferinţei de presă organizate de Universitatea de Medicină şi Farmacie ,,Carol Davila" din Bucureşti (UMFCD), unul dintre partenerii Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj Napoca ( IOCN).
Prof. univ. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu a subliniat că pe lângă profilaxia clasică, noile instrumente le dau mult mai multe informaţii medicilor despre ce se poate întâmpla.
,,Profilaxia personalizată utilizează genetica extrem de mult, astfel încât să putem defini foarte clar populaţiile asupra cărora trebuie să ne aplecăm pentru a evita îmbolnăvirile, dincolo, sigur, de toate celelalte recomandări ale Organizaţiei Mondiale Sănătăţii, ale tuturor organizaţiilor referitoare la stilul de viaţă, absenţa fumatului, mişcare”.
Coordonatorul Centrului Naţional de Competenţă în domeniul Cancerului a dat asigurări că se vor face şi testări în cadrul proiectelor de cercetare, care sunt extrem de complexe.
,,Fiecare proiect este complex şi ce ne învaţă în plus este şi să lucrăm între noi, ceea ce este chiar foarte important. Sunt 5 proiecte, în fiecare dintre ele sunt implicaţi mai mulţi parteneri şi, evident, fiecare are componente care urmează pilonii Planului de Cancer, printre care şi partea de profilaxie şi diagnostic precoce”.
Medicul a mai spus că informaţiile şi datele obţinute în proiecte anterioare de screening din diferite de centre oncologice vor fi folosite.
,,N-o să aruncăm la gunoi toată munca, o muncă foarte serioasă, a numeroase proiecte şi de la Cluj, şi din Bucureşti, şi din regiunea de Sud-Est, şi de sud referitoare la screening-ul cancerului colorectal, de pildă. La Cluj, sigur, se desfăşoară screening de sân şi de col uterin, dar şi în alte zone ale ţării. Deci, evident că toate aceste informaţii vor fi preluate şi integrate, altfel ar fi chiar o greşeală. Ne propunem să ne unim, nu să reinventăm de fiecare dată roata sau să refacem lucruri care deja au fost făcute şi care s-au dovedit a fi utile”, a subliniat prof. univ. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu.
Proiectul a fost depus pe Componenta 9 din PNRR - Suport pentru Sectorul privat, Cercetare, Dezvoltare şi Inovare şi are o durată de implementare de 36 luni.
Temele de cercetare în cadrul consorţiului sunt:
- Creşterea capacităţii centrelor de oncologie prin implementarea componentelor EDA în cadrul RNCR (medicină personalizată, telemedicină, placa tumorală moleculară, sisteme de imagistică), pilotarea utilizării datelor multi-omice în cadrul IOCN Cluj
- De la măsuri de prevenire şi depistare a cancerului la strategii personalizate centrate pe pacient pentru anumite tumori maligne la adulţi şi copii, printr-o mai bună înţelegere a factorilor determinanţi ai bolii (Universitatea de Medicina şi Farmacie “Carol Davila”, Bucureşti)
- Reţele Române de Cercetare a Cancerului (RNCR) - Universitatea Politehnica din Bucuresti
- Intervenţii pentru îmbunătăţirea experienţei de asistenţă medicală şi a calităţii vieţii pacienţilor care accesează servicii de oncologie şi îngrijire paliativă (Universitatea de Medicina şi Farmacie “Grigore T. Popa”, Iaşi)
- Standardizarea etapelor şi automatizarea procesului de diagnosticare precoce de precizie şi de testare predictivă în cazul cancerului colorectal pentru a optimiza timpul până la rezultatul final (Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei şi Ştiinţelor Biomedicale “Victor Babeş, Bucureşti).
Partenerii IOCN în proiect sunt Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti (UMFCD), Universitatea Politehnică din Bucureşti (UPB), Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMFGT) şi Institutul National de Cercetare-Dezvoltare “Victor Babeş” din Bucureşti (IVB), precum şi şase companii private specializate pe servicii medicale şi IT: Centrul de Oncologie St. Nectarie, Kol Medical Media, Oncohelp TM, Oncomed, Netvibes şi Medlife.