România are nevoie de cel puţin 8-10 centre, aşezate corect în raport cu distribuţia populaţiei, care pot realiza intervenţii endovasculare în cazuri de accidentul vascular cerebral (AVC) după cele mai noi protocoale internaţionale, cu echipe pregătite să intervină fără întrerupere pentru salvarea pacienţilor, a afirmat prof. Jacques Moret, considerat părintele neuroradiologiei intervenţionale, la un eveniment organizat la Târgu Mureş.
Prof. Jacques Moret şi prof. Laurent Spelle au vorbit despre medicina viitorului în tratamentul AVC în cadrul unui eveniment organizat în 20-21 iunie la Târgu Mureş.
Profesorul Jacques Moret, membru onorific şi fost preşedinte al ESMINT (Societatea Europeană a Terapiilor Neurologice Minim Invazive), şi Laurent Spelle (membru în boardul ESMINT) au prezentat specialiştilor români date despre managementul cazurilor complexe, până nu demult lipsite de soluţie terapeutică, dar şi despre cazuistică, tehnologia de ultima generaţie din medicina viitorului în tratamentul AVC, precum tratamentul modern endovascular al malformaţiilor cerebrale.
“Fiecare ţară are propriile ei probleme şi soluţii la probleme locale. Ceea ce putem noi să spunem, pe baza datelor pe care le avem şi prin comparaţie cu Franţa, de exemplu, este că ar fi necesare minim 8 - 10 centre la nivelul unei ţări cu 19 milioane de locuitori, aşezate corect în raport cu distribuţia populaţiei, cu echipe medicale multidisciplinare pregătite să intervină fără întrerupere pentru salvarea pacienţilor”, a explicat prof. Jacques Moret, citat de Mediafax.
“Momentan, în România există un număr suficient de radiologi intervenţionali bine pregătiţi pentru a oferi training colegilor. De asemenea, lumea medicală europeană este deschisă şi poate să susţină pregătirea unor noi colegi din România”, a completat profesorul.
România are cea mai mare rată de mortalitate prin AVC din Uniunea Europeană, patru români decedând în fiecare oră din cauza AVC, potrivit Societăţii Naţionale de Radiologie Intervenţională din România (SNRIR).
În prezent, sistemul de sănătate din România dispune de un număr redus de specialişti care pot interveni endovascular în cazuri de AVC după cele mai noi protocoale internaţionale.
“Trombectomia mecanică a reprezentat o revoluţie în medicina modernă, un moment cum nu au fost multe în ultimii zeci de ani. A fost pentru prima dată în istoria medicinei când într-o perioadă foarte scurtă de timp, şase studii independente au demonstrat superioritatea acestei intervenţii în cazurile de AVC, faţă de toate cele folosite până la descoperirea ei”, a afirmat prof. Spelle.
În Târgu Mures există singurul Centru de Excelenţă în Stroke din România.
Prezenta profesorilor Jacques Moret si Laurent Spell, două somităţi medicale în neuroradiologia intervenţională mondială, are ca principal scop crearea unui schimb de experienţă în ceea ce priveşte tratamentul modern pentru neuroradiologii intervenţionişti din România si de a implementa protocolul de bune practici în terapiile endovasculare.