Multe amputaţii din cauza complicaţiilor diabetului pot fi prevenite printr-o bună educaţie a pacienţilor, a declarat prof. univ. dr. Cornelia Bala, preşedinte Asociaţia Română de Educaţie în Diabet, la evenimentul de lansare ”Stand up for your feet!”, o campanie de conştientizare a neuropatiei diabetice organizată de Wörwag Pharma România.
"În ceea ce priveşte neuropatia diabetică, dar nu numai, educaţia terapeutică (...) este extrem de importantă şi sunt foarte multe situaţii în care alte mijloace terapeutice, medicamentoase sau chirurgicale, sunt insuficiente sau nu pot fi aplicate", a afirmat prof. Cornelia Bala.
"Atunci, într-un procent semnificativ, putem preveni amputaţiile printr-o bună educaţie a persoanelor cu diabet, care îmbracă mai multe aspecte, pornind de la diagnosticul precoce al neuropatiei diabetice şi continuând cu (...) deprinderile de care persoanele cu diabet au nevoie", a completat preşedintele Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet.
Medicul a vorbit şi despre tehnicile de îngrijire a piciorului diabetic, pentru prevenirea leziunilor care pot duce la infecţii foarte periculoase şi amputaţii.
"Se pot transforma în adevărate drame, care înseamnă infecţii severe, ameninţătoare de viaţă şi care impun uneori amputaţii de nivel înalt, ceea ce afectează foarte mult calitatea vieţii şi speranţa de viaţă", a explicat prof. Cornelia Bala.
Asociaţia Română de Educaţie în Diabet este parteneră cu Societatea de Neuropatie Diabetică din România în proiecte pentru prevenirea complicaţiilor neuropatiei diabetice, aducând expertiză specifică privind tehnicile de educaţie.
"Asociaţia Americană de Diabet consideră că un program eficient de educaţie terapeutică adresat diabetului în general, nu doar neuropatiei, ar însemna o formare iniţială de 10 ore pentru fiecare persoană cu diabet", a menţionat prof. Cornelia Bala.
Acest lucru "presupune o mobilizare de resurse umane pe care niciun sistem de sănătate nu şi-l permite. Astfel, aceste campanii care au o temă ţintită, care poate însemna reducerea prevalenţei amputaţiilor la persoanele cu diabet din România, nu pot fi decât benefice", a mai spus medicul.
Datele oficiale arată că în România s-a înregistrat o creştere alarmantă a numărului de pacienţi cu diabet. În prezent, numărul pacienţilor care beneficiază de tratament în cadrul programului naţional de diabet a ajuns la circa 1,3 milioane, în timp ce bugetul consumat pentru medicamente s-a dublat în ultimii 5 ani.