Anul trecut 1,8 milioane de oameni din întreaga lume s-au infectat cu HIV. În România de la începutul acestui an şi până acum s-au înregistrat 506 cazuri noi de infecţie cu HIV, din care 10 cazuri noi la copiii cu vârste între 0-14 ani. Deşi trendul este descrescător în ceea ce priveşte numărul infecţiilor în ţara noastră, încă mai sunt probleme care trebuie rezolvate în acest domeniu.
,,Cu HIV-ul nu se termină de azi pe mâine. Şi nu se termină din cauza noastră, a oamenilor, pentru că nu ne protejăm”, a subliniat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase ''Prof. Dr. Matei Balş'', în cadrul dezbaterii ,,Programul de tratament HIV-SIDA în România, prezent şi perspective”.
Acesta a subliniat că se estimează că în anul 2020 vom avea la nivel global circa 500.000 de infecţii cu HIV şi în 2030 vom mai avea 200.000 de infecţii.
Printre obiectivele UNSAID de-a stopa SIDA ca o ameninţare la adresa sănătăţii se aflau şi următoarele ţinte pentru anul 2020: 90% dintre persoanele care trăiesc cu HIV îşi vor cunoaşte statusul de HIV, 90% dintre persoanele cu infecţie HIV diagnosticată vor beneficia de terapie ARV continua şi 90% dintre persoanele care primesc terapie ARV vor avea încărcătură virală nedetectabilă.
În România, statisticile din ultimii ani din sunt cât se poate de bune: a scăzut numărul de infecţii şi scade în mod constant. În ceea ce priveşte infecţia cu HIV, România se situează sub media europeană.
,,România a bătut de mult recordul lui 90/90/90, aşa cum l-a propus Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În 2018, toate trendurile au fost descrescătoare. Mai avem probleme cu femeia gravidă care provine din cohortă, în sensul că unele refuză să facă profilaxia pentru nou născut. Şi pentru că nu sunt de acord, s-a făcut un registru în care sunt trecuţi toţi nou născuţii din femei seropozitive şi pe care îi monitorizăm", a precizat prof.dr. Adrian Streinu Cercel.
In prezent, în ţara noastră sunt infectate cu HIV 16.190 persoane, dintre acestea 9.793 fiind bărbaţi şi 6.397 femei.
Dificultăţi în aprovizionarea cu medicamente
Una dintre problemele cu care se confruntă pacienţii cu HIV-SIDA din România o reprezintă discontinuităţile în tratament, date de dificultăţile în aprovizionarea cu medicamente.
Potrivit UNOPA, anul acesta pacienţii din Braşov şi din Constanţa au fost nevoiţi să întrerupă tratamentul din această cauză, în timp ce pacienţii din alte oraşe ,,ceva mai norocoşi” au fost trecuţi pe alte scheme terapeutice din cauza lipsei medicamentelor. Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii a punctat că dificultăţile în aprovizionarea cu medicamente a pacienţilor cu HIV ţin mai mult de fabricarea acestor medicamente.
,,Acest lucru este în grija producătorilor şi distribuitorilor, dar avem discuţii cu aceştia pentru a rezolva aceste chestiuni care apar şi toţi pacienţii să beneficieze de tratament", a spus secretarul de stat.
Referitor la tratament, România îndeplineşte parţial obiectivele legate de accesul la terapie ARV continuă, respectiv 67% primesc tratament specific şi 54% au ajuns la supresie virală.
MS are în vederea necesară creşterea bugetului programului naţional de HIV-SIDA
Bugetul programului naţional HIV-SIDA a fost în anul 2018 de 303 milioane de lei, iar anul acesta a crescut la 328 de milioane de lei, adică cu 9%, mult prea puţin pentru nevoile actuale. Bugetul de anul trecut alocat Spitalului Clinic ,, Dr. Victor Babeş” din Bucureşti pe acest program a fost de 49.701.925 lei, iar anul acesta de 38.015.983 până acum.
,,Nu avem fonduri suficiente astfel încât să putem asigura şi tratamentul infecţiilor oportuniste”, a declarat dr. Roxana Rădoi, coordonatorul Programului HIV-SIDA de la Spitalul Clinic ,, Dr. Victor Babeş” din Bucureşti.
În opinia specialistei, suma pe care o decontează în prezent Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru evaluarea iniţială a unui caz nou ar trebui să crească cu cel puţin 50 de RON, în prezent fiind de 750 lei.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan a declarat că ministerul are în vedere creşterea bugetului programului naţional de HIV-SIDA. Despre propunerea ca pacienţii cu HIV SIDA din România să primească tratamentul la domiciliu, pe care au prezentat-o medicii şi pacienţii în cadrul dezbaterii organizate de Federaţia UNOPA, în parteneriat cu Institutul ,,Matei Balş”, Centrul Român HIV/SIDA şi Academia Europeană de HIV/SIDA, aflaţi mai multe din materialul VIDEO pe care îl vom publica mâine.