Prof. univ. dr. Veronica Popescu: Recomandăm pacienţilor cu scleroză multiplă să se vaccineze nu doar împotriva Covid-19, ci şi a altor infecţii

Prof. univ. dr. Veronica Popescu: Recomandăm pacienţilor cu scleroză multiplă să se vaccineze nu doar împotriva Covid-19, ci şi a altor infecţii

Medicii care se ocupă de pacienţii cu scleroză multiplă le recomandă acestora să se vaccineze atât împotriva Covid-19, cât şi a altor infecţii, deoarece infecţiile pot agrava simptomele afecţiunii, a afirmat prof. univ. dr. Veronica Popescu, medic neurolog specializat în scleroza multiplă la Centrul Universitar de Scleroză Multiplă Pelt-Hasselt, Belgia, în cadrul emisiunii 360MEDICAL, difuzată duminică la B1 TV.

"Noi recomandăm pentru persoanele cu scleroză multiplă să se vaccineze nu doar contra Covid-19, ci şi a altor infecţii, de exemplu contra gripei. De ce? Pentru că persoanele cu scleroză multiplă, în caz că dezvoltă o infecţie, vor avea mult mai mult de suferit decât altcineva", a afirmat prof. Veronica Popescu.

"În momentul în care o persoană cu scleroză multiplă are o infecţie, de orice tip, simptomele deja existente sau simptomele mai vechi de scleroză multiplă pot să reapară sau se pot agrava. Atunci ne trezim în faţa unei duble probleme, legată nu doar de Covid-19, ci şi de scleroza multiplă, care se agravează temporar", a completat medicul.

De altfel, în Belgia şi în alte state, pacienţii cu scleroză multiplă au fost incluşi în categoria considerată la risc şi au avut prioritate la vaccinarea împotriva Covid-19. De asemenea, majoritatea pacienţilor cu SM au primit şi a treia doză de vaccin.

Potrivit specialiştilor, vaccinarea împotriva Covid-19 este recomandată tocmai ca urmare a tratamentului pentru pacienţii cu SM, care poate reduce activitatea sistemului imun.

"Problemele apar la pacienţii trataţi cu anumite medicamente, că nu dezvoltă suficienţi anticorpi, tocmai ca urmare a mecanismului medicamentului", a explicat dr. Armand Frăsineanu, medic primar neurolog la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti, în cadrul aceleiaşi emisiuni.

De altfel, ca şi în cazul altor afecţiuni, pandemia a complicat şi viaţa pacienţilor cu scleroză multiplă.

Studiile realizate încă din 2020 în Europa şi în Statele Unite au arătat că pacienţii cu scleroză multiplă nu au un risc mai ridicat decât populaţia generală pentru o evoluţie mai severă a Covid-19, cu excepţia persoanelor care sunt imobilizate la pat sau în scaun cu rotile şi a celor care iau anumite tipuri de medicamente foarte puternic imunosupresive, care frânează sistemul imun foarte mult.

"Pandemia a cauzat în cazul sclerozei multiple, ca şi în cazul altor boli, întârzieri la diagnostic, pentru că îngrijirile care nu sunt urgente au fost, la un moment dat, oprite. De asemenea, imagistica a avut o disponibilitate mult mai scăzută pentru o perioadă şi acest lucru se întâmplă şi acum, din păcate", a menţionat prof. Veronica Popescu.

Situaţia din Belgia descrisă de prof. Popescu a fost asemănătoare cu cea din România, a precizat dr. Armand Frăsineanu, medic primar neurolog la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti, în cadrul aceleiaşi emisiuni.

Scleroza multiplă este una dintre cele mai frecvente boli ale sistemului nervos central caracterizată prin pierderea de mielină, un material care izolează nervii, ce afectează modul in care impulsurile electrice sunt conduse către si dinspre creier.

"Aceste atacuri asupra mielinei pot apărea în orice zonă a sistemului nervos, ceea ce înseamnă că simptomele pot fi foarte variate, de la tulburări de vedere la tulburări de sensibilitate, adică oamenii nu mai au sensibilitatea în degete sau în tălpile picioarelor, tulburări de mişcare - nu mai este forţă musculară în mâini sau picioare - şi tulburări urinare sau constipaţie. Unele dintre cele mai dificile sunt tulburările de concentrare şi oboseala, pe care nu le putem obiectiva foarte bine", a afirmat prof. univ. dr. Veronica Popescu.

"Viaţa pacienţilor cu scleroză multiplă este foarte afectată. De exemplu, faptul că nu pot vedea foarte bine cu un ochi înseamnă că nu va putea să conducă prea bine. tulburările urinare îi fac pe oameni să nu mai bea apă sau să nu mai iasă din casă din cauza faptului că trebuie să fie aproape de o toaletă în orice moment", a cadăugat medicul.

De altfel,  mulţi pacienţi se confruntă cu stigma şi cu dificultăţi de a lucra. Afecţiunea este diagnosticată cel mai frecvent la persoanele tinere cu vârste cuprinse intre 20 şi 40 ani, în prezent fiind mai mult de 2,8 milioane de oameni diagnosticaţi pe plan mondial.

"Fiind o boală în care sistemul imun atacă o structură a corpului, tratamentele încearcă, toate, să frâneze sistemul imun. Acest lucru înseamnă că persoanele cu scleroză multiplă, în majoritate, vor avea un sistem imun mai puţin activ contra diverselor infecţii", a menţionat prof. Veronica Popescu.

Totuşi, tratamentele moderne au îmbunătăţit mult situaţia pacienţilor cu scleroză multiplă, reducând riscul de dizabilităţi invalidante. Majoritatea medicamentelor importante pentru scleroză multiplă (în principal imunomodulatoare şi imunosupresoare) sunt disponibile şi în România, fiind decontate în cadrul programului naţional de boli neurologice.

"Există medicaţie în România pentru toate formele de scleroză multiplă, şi pentru formele mai uşoare, şi pentru formele agresive şi pentru cele progresive. Se acoperă cam tot spectrul de boală", a arătat dr. Armand Frăsineanu.

În România există circa 9.000 de pacienţi cu scleroză multiplă, potrivit ultimelor estimări.

"România se confruntă încă cu timpul de acces la noile terapii, pentru toate patologiile. Pacienţii din România au acces la noile terapii mult mai târziu comparativ cu pacienţii din alte ţări europene", a precizat dr. Nicolae Fotin, medic epidemiolog.

Puteţi urmări înregistrarea integrală a emisiunii pe pagina de Youtube a 360medical.ro:

viewscnt