Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice lansează din acest an un proiect de sprijinire a dezvoltării profesionale în sectorul cercetării ştiinţifice pentru tinerii medici din România care sunt membri ai societăţii.
Proiectul reprezintă un program de training intensiv menit să instruiască participanţii - medici rezidenţi şi specialişti în diabet - în vederea desfăşurării de cercetări ştiinţifice medicale de cel mai înalt nivel, în domeniul diabetului zaharat, al nutriţiei şi bolilor metabolice.
Sprijinirea evoluţiei profesionale a tinerilor medici diabetologi este o direcţie prioritară în strategia de dezvoltare a Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice în perioada 2018-2021.
„Urmărim să susţinem o dezvoltare multilaterală a medicilor tineri din specialitatea de diabet, astfel că alături de programele tradiţionale de educaţie medicală continuă, Diabetes Science School vine să acopere un segment foarte important şi, totodată, neglijat până acum - activitatea de cercetare ştiinţifică”, a declarat preşedintele Societăţii, Prof. Dr. Romulus Timar.
Participanţii la Diabetes Science School nu trebuie să aibă cunoştinţe sau experienţă în cercetarea ştiinţifică, pentru că programul este conceput astfel încât să ofere toate informaţiile necesare, de la zero.
La final, absolvenţii urmează să aibă capacitatea de a desfăşura independent o serie de sarcini specifice activităţii de cercetare medicală.
Fiecare ediţie a Diabetes Science School va fi structurată în patru module distincte, care totalizează 64 de ore de instructaj.
Participarea la curs se face în urma unui proces de selecţie deschis exclusiv medicilor rezidenţi şi specialişti în diabet, membri ai Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Medicii specialişti trebuie să fie simultan înscrişi şi la studii doctorale.
Diabetes Science School este derulat de către Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice în parteneriat cu Societatea Română de Biostatistică şi Metodologia Cercetării Ştiinţifice Medicale.
Proiectul este integrat în platforma-program „Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice: o nouă perspectivă”, care prevede la capitolul direcţii prioritare dezvoltarea cercetării ştiinţifice în domeniu.
Coordonatorii cursului sunt Conf. Dr. Bogdan Timar, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, şi Conf. Dr. Cornelia Bala, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj Napoca.