Durerile articulare pot apărea la orice vârstă şi pot indica o afectare la nivelul articulaţiei. Traumatismele, kilogramele în exces, efectuarea unor activităţi sau mişcări suprasolicitante şi unele procese inflamatorii sau degenerative pot provoca funcţionarea defectuoasă a anumitor articulaţii. În cazurile severe, poate deveni necesară înlocuirea articulaţiei naturale cu una artificială.
Protezarea articulară, numită şi artroplastie, este o procedură chirurgicală prin care se înlocuieşte o articulaţie deteriorată cu o proteză de plastic, metal, ceramică sau combinaţii ale acestora. Materialele din care se construiesc înlocuitorii pentru articulaţii sunt biocompatibile şi rezistente, astfel că, după implantare şi recuperare, pacientul îşi recapătă funcţiile motorii. Cele mai frecvente articulaţii protezate sunt cele ale şoldului, umărului şi genunchiului.
Consultaţia la ortopedie este primul pas pentru diagnosticarea cauzelor afectării articulare. Pentru stabilirea corectă a diagnosticului, medicul ortoped poate recomanda, după examinarea fizică, şi o serie de investigaţii mai amănunţite. La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii cu probleme articulare au acces la consulturi de specialitate şi investigaţii imagistice specifice. Pentru certitudinea diagnosticului, beneficiază şi de investigaţii avansate, cum ar fi, de exemplu, artroscopia, prin intermediul căreia medicul poate vedea în interiorul articulaţiei.
Protezarea şoldului
Protezarea şoldului sau artroplastia de şold implică înlocuirea suprafeţelor degradate ale articulaţiei coxofemurale cu o proteză totală sau parţială. Artroplastia de şold este indicată, în principal, în cazuri de coxartroză, în care cartilajul articular este afectat de degenerare, dar şi în fractură de col femural, neoplasme, poliartrită reumatoidă şi necroză aseptică a capului femural. Pacienţii cu afectare articulară la nivelul şoldului se confruntă, în multe cazuri, cu rigiditate şi dureri. Imposibilitatea de a reface funcţionalitatea articulaţiei prin kinetoterapie sau alte abordări terapeutice indică necesitatea artroplastiei. Montarea protezei de şold permite refacerea mobilităţii articulaţiei, cu îmbunătăţirea semnificativă a calităţii vieţii. Astfel, după recuperare, pacientul poate face din nou mişcări complexe ale membrelor inferioare, fără a mai simţi disconfort.
La Spitalul Clinic SANADOR, chirurgii ortopezi realizează intervenţii complexe, inclusiv în cazuri severe de afectare a articulaţiei şoldului. Experienţa şi pregătirea acestora la standarde internaţionale, alături de calitatea excelentă a protezelor şi echipamentele medicale de ultimă generaţie asigură reuşita intervenţiilor de artroplastie de şold. Pacienţii beneficiază de monitorizare postoperatorie atentă şi un plan de recuperare complet. Pacienţii pot opta să urmeze toate recomandările pentru recuperarea funcţională a articulaţiei protezate în Departamentul de Recuperare Medicală a Spitalului Clinic SANADOR.
Protezarea genunchiului
La nivelul genunchiului se întâlnesc oasele tibiei şi femurului, iar suprafeţele lor articulare pot fi afectate de traumatisme sau, cel mai frecvent, de gonartroză, o afecţiune degenerativă. Îmbătrânirea, instabilitatea cronică a genunchiului, artrita reumatoidă, leziunile articulare netratate şi inflamaţiile afectează, în timp, articulaţia, provocând dificultăţi de mişcare severe şi chiar invaliditate.
Protezarea se face parţial sau total, cu ciment acrilic sau fără, în funcţie de tipul protezei de genunchi şi indicaţiile terapeutice. Protezarea totală este indicată în caz de degradare a întregii articulaţii, iar cea parţială când doar unul dintre compartimentele articulaţiei genunchiului este nefuncţional. La puţin timp după operaţie, pacientul începe recuperarea, astfel încât să-şi recapete cât mai rapid libertatea de mişcare şi abilităţile motrice.
Inovaţiile din domeniul dispozitivelor protetice, tehnologia ultramodernă şi protocoalele preoperatorii şi postoperatorii moderne au crescut semnificativ rata de succes a acestui tip de intervenţie. La Spitalul Clinic SANADOR, chirurgi dedicaţi utilizează cele mai avansate proceduri şi echipamente de artroplastie a genunchiului, pentru obţinerea celor mai bune rezultate pe termen lung. Echipa medicală experimentată este pregătită să trateze inclusiv cazuri severe, cu deformări masive la nivelul structurii genunchiului.
Protezarea umărului
Artroza umărului, fracturile severe şi leziunile coafei rotatorii pot afecta semnificativ mobilitatea articulaţiei umărului. În cazul în care nu există altă modalitate de a reda funcţionalitatea acesteia, se recurge la artroplastia de umăr. Intervenţia la nivelul umărului este foarte minuţioasă şi trebuie pregătită în detaliu. Se realizează sub anestezie generală, prin operaţie deschisă. Protezarea poate fi parţială sau totală, în funcţie de afectarea capului humeral, a tendoanelor şi a celorlalte elemente care compun articulaţia. După intervenţie, pacienţii scapă de durere şi, după recuperare, îşi recapătă mobilitatea, putând realiza activităţile obişnuite fără dificultăţi.
Specialiştii în chirurgia ortopedică de la SANADOR sunt recunoscuţi pentru experienţa şi priceperea cu care realizează astfel de intervenţii la nivelul umărului. După efectuarea de investigaţii avansate, ca examenul cu rezonanţă magnetică, medicii planifică fiecare etapă a intervenţiei. Aceasta are loc în condiţii de maximă siguranţă, într-un bloc operator modern şi complex, dotat cu tehnologie ultraperformantă. Pe toată durata intervenţiei, pacienţii sunt monitorizaţi atent, inclusiv de medicul specializat în anestezie şi terapie intensivă.
Recuperarea după protezarea articulară
Protezarea articulară trebuie urmată de un program de recuperare, necesar pentru redobândirea mobilităţii. După operaţie, pacienţii au nevoie de repaus şi odihnă. Medicul poate recomanda administrarea de analgezice, antiinflamatoare şi aplicarea de gheaţă. De asemenea, pentru a evita formarea trombilor, pacienţii primesc deseori medicaţie antitrombotică. Îngrijirea inciziei până la vindecare este, de asemenea, importantă.
Programul de recuperare după artroplastie depinde de articulaţia protezată, însă include, în general, recomandări legate de poziţionarea membrelor şi corpului în repaus, anumite măsuri legate de stilul de viaţă şi exerciţii fizice destinate creşterii mobilităţii şi forţei musculare. Pentru a realiza corect recuperarea, este indicat ca aceasta să se realizeze sub supravegherea unui kinetoterapeut. Acesta realizează un program personalizat, gradual, astfel încât recuperarea fizică să se realizeze în condiţii optime, iar riscul de accidentare să fie minim. Durata de utilizare a unei proteze articulare este de 10-15 ani, însă pacientul trebuie să respecte indicaţiile medicului legate de stilul de viaţă, tratamentul anumitor afecţiuni existente şi activităţile fizice. De exemplu, în cazul pacienţilor supraponderali cu proteză de şold sau genunchi, este importantă scăderea în greutate şi menţinerea masei corporale la valori normale.
Baza de recuperare SANADOR este dotată cu toate echipamentele necesare recuperării după intervenţiile de protezare articulară. Pacienţii au acces la personal specializat în kinetoterapie, fizioterapie, masaj şi recuperare pediatrică. Recuperarea se realizează personalizat, în funcţie de tipul artroplastiei şi particularităţile fiecărui pacient. La SANADOR, pacienţii cu diferite afecţiuni articulare au acces la baza de medicină fizică şi reabilitare chiar şi în cazuri care nu necesită operaţie. Deseori, starea pacienţilor care suferă de unele afecţiuni ale aparatului locomotor se poate ameliora datorită procedurilor efectuate aici.