Provocările şi implicaţiile rezultatelor fals-negative ale testelor pentru Covid-19

Provocările şi implicaţiile rezultatelor fals-negative ale testelor pentru Covid-19

Oamenii de ştiinţă discută despre provocările şi implicaţiile legate de testele de diagnostic pentru Covid-19, în cazul în care rezultatele sunt fals-negative pentru infecţia SARS-CoV-2. Cercetătorii de la Şcoala de Medicină Geisel din Dartmouth sunt de părere că ar trebui pus mai mult accent pe abordarea inexactităţii testelor de diagnostic, care joacă un rol cheie în această pandemie. Pe măsură ce s-au înregistrat progrese pe frontul bătăliei împotriva noului coronavirus, îngrijorarea s-a mutat către precizia testării, în special în cazul testelor serologice de anticorpi, care sunt concepute pentru a identifica infecţia anterioară.

,,Testele diagnostice, care implică de obicei un tampon de recoltare nazofaringian, pot fi inexacte în două moduri. Un rezultat fals-pozitiv etichetează greşit o persoană infectată, cu consecinţe, inclusiv carantina inutilă şi urmărirea contactelor. Rezultatele fals-negative au mult mai multe consecinţe, deoarece persoanele infectate care ar putea fi asimptomatice nu pot fi izolate şi pot infecta altele”, explică prof.univ.dr. Steven Woloshin, specialist în medicină comunitară şi de familie la Şcoala de Medicină Geisel din Dartmouth şi la Institutul Dartmouth.

El este autorul principal al lucrării care abordează limitările actuale ale testelor de diagnostic - incluzând variabilitatea sensibilităţii testului şi lipsa unui proces standard pentru validarea exactităţii testului. În opinia cercetătorului american, FDA ar trebui să se asigure că producătorii de teste furnizează detalii despre sensibilitatea şi specificitatea lor clinică la momentul autorizării pe piaţă a acestora.

„Măsurarea sensibilităţii testelor la persoanele asimptomatice este o prioritate urgentă. Un rezultat negativ chiar şi la un test extrem de sensibil nu poate exclude infecţia dacă probabilitatea pretestării este ridicată, deci clinicienii nu ar trebui să aibă încredere în rezultatele negative neaşteptate”, e de părere  Woloshin, potrivit siteului Sciencedaily.com.

Despre riscul de a obţine un rezultat fals negativ la testarea Covid-19, a vorbit pe larg pentru 360medical.ro dr. Carmen Stentel, medic primar – medicină de laborator la Centrul Clinic de Boli Reumatismale ,,Dr. Ion Stoia” din Bucureşti. Aceasta a precizat că ,,este o diferenţă majoră dacă rezultatul – pozitiv sau negativ – se referă la anticorpi anti nucleocapsidă, proteina spike, sau alte componente proteice din structura virusului şi număr pe degete situaţiile în care am găsit aceste informaţii în prezentarea kit-urilor. Astfel, nu-i de mirare că încrederea în rezultate scade”.

viewscnt