Ministerul Sănătăţii a actualizat din nou protocolul de tratament pentru Covid-19 din România, la 3 săptămâni după precedenta modificare. Singura noutate este actualizarea recomandărilor privind administrarea antiviralelor remdesivir şi favipiravir, în acord cu ultimele dovezi ştiinţifice.
Măsura este cuprinsă în ordinul ministrului Sănătăţii nr. 260/2022, publicat vineri în Monitorul Oficial. Precedenta modificare a intrat în vigoare în 14 ianuarie 2022, când au fost extinse categoriile de medici prescriptori şi a fost menţionat expres rolul medicilor de familie în monitorizarea pacienţilor cu Covid-19.
"În această ediţie, sunt actualizate recomandările în ceea ce priveşte protocolul de tratament în infecţia cu SARS-CoV-2, respectiv reducerea duratei de tratament ambulator cu medicamentul favipiravir, precum şi stabilirea duratei tratamentului cu medicamentul remdesivir, conform ultimelor date ştiinţifice disponibile", se arată în introducerea protocolului actualizat.
De asemenea, noul protocol include recomandări actualizate privind tratamentul curativ cu anticorpi monoclonali în contextul circulaţiei dominante a variantei omicron.
REMDESIVIR
Remdesivir este un antiviral potenţial util pentru tratamentul Covid-19, care inhibă ARN polimeraza ARN dependentă, blocând prematur transcripţia ARN. Are activitate in vitro împotriva coronavirusurilor, inclusiv împotriva SARS-CoV-2.
Eficienţa remdesivirului este cu atât mai ridicată cu cât se administrează mai precoce după debutul simptomatologiei şi la pacienţi cu risc de evoluţie nefavorabilă; este mai eficient la pacienţi cu necesar redus de oxigen suplimentar, faţă de cei care necesită un flux mare de oxigen, ventilaţie invazivă sau noninvazivă, ECMO. Există date privind evoluţie favorabilă şi în cazul administrării la pacienţii care nu necesită administrare de oxigen.
În prezent, remdesivir este autorizat condiţionat pentru Covid-19 în Uniunea Europeană. Dozele recomandate sunt de 200 mg în prima zi şi 100 mg în zilele următoare, în perfuzie endovenoasă, după diluare în ser fiziologic; durata administrării trebuie să fie de minimum 30 de minute. Nu se administrează în caz de afectare renală sau hepatică semnificativă (a se vedea RCP).
Durata de administrare este de 5 zile şi se poate prelungi la 10 zile pentru pacienţi intubaţi, cu ECMO. Evoluţia clinică sau negativarea testelor PCR SARS-CoV-2 poate dicta modificarea duratei de tratament.
Spre deosebire de varianta anterioară a protocolului, noua versiune introduce următoarea recomandare, pentru administrarea la pacienţii fără necesar suplimentar de oxigen:
"Tratamentul cu remdesivir în cazul pacienţilor fără necesar suplimentar de oxigen, dar cu risc de evoluţie către forme severe de boală va fi de 3 zile (200 mg în prima zi, urmată de administrarea a câte 100 mg în zilele 2 şi 3), în cazul în care tratamentul este iniţiat în primele 7 zile de la debutul simptomatologiei".
FAVIPIRAVIR
Favipiravir este un inhibitor al ARN-polimerazei care s-a utilizat pentru gripă şi infecţia cu virusul Ebola. Din cauza efectelor teratogene, utilizarea sa a fost autorizată doar pentru situaţii speciale, cum ar fi epidemii cu virusuri gripale noi.
Există date care susţin un potenţial beneficiu în cazul administrării la formele uşoare — medii de boală, întrucât se pare că reduce semnificativ durata de excreţie virală, durata simptomatologiei şi a modificărilor radiologice, cu diferenţe faţă de comparator/placebo la 7 şi la 14 zile de administrare, fără o scădere a proporţiei de pacienţi care ajung în terapie intensivă sau care decedează.
Principala modificare privind administrarea favipiravir este scurtarea duratei de tratament la cel mult 7 zile.
"În condiţiile actuale se justifică scurtarea duratei de tratament cu favipiravir de la 10—14 zile la 7 zile", prevede noul protocol.
"Această recomandare se bazează pe lipsa unor dovezi ştiinţifice cu privire la capacitatea acestui medicament de a împiedica evoluţia bolii spre forme severe şi ţinând cont de faptul că
actualmente este preponderentă varianta omicron a SARS-CoV-2, care are o evoluţie mai scurtă a excreţiei virale şi a simptomatologiei clinice", mai arată documentul.
Dozele folosite au fost cele înregistrate pentru gripă: 1.600 mg la 12 ore în prima zi, apoi 600 mg la 12 ore timp de 7-14 zile, administrat oral; au fost propuse şi doze mai mari în tratamentul Covid-19.
Medicamentul nu este indicat la copii şi a fost folosit în China la paciente din grupe de vârstă fertilă doar dacă aveau testul de sarcină negativ şi întotdeauna asociat cu medicaţie contraceptivă pe durata tratamentului şi minimum 7 zile după oprirea acestuia. De asemenea, bărbaţilor li s-a recomandat de asemenea utilizarea de metode contraceptive pentru cel puţin o săptămână după încheierea tratamentului cu favipiravir.
Potrivit autoritlor protocolului, favipiravir rămâne o alternativă terapeutică pentru formele uşoare sau medii de Covid-19, în situaţia în care toate condiţiile menţionate pentru administrarea în siguranţă sunt îndeplinite. Beneficiul aşteptat este cel de posibilă reducere a duratei simptomatologiei.