Cancerul este o problemă de sănătate publică importantă, care se regăseşte şi în direcţiile de cercetare europene. ,,În cadrul competiţiei din PNRR pilonul 3 componenta C 9 s-a constituit un consorţiu care a aplicat în această competiţie. Au fost 3 consorţii şi, din fericire pentru noi, consorţiul reprezentat de colegii care sunt alături de mine a fost câştigător”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti (UMFCD) la conferinţa de lansare a Centrului Naţional de Competenţă în Cancer.
Proiectul ,,Suport pentru Sectorul privat, Cercetare, Dezvoltare şi Inovare” va fi implementat în următorii 3 ani cu fonduri din PNRR. Consorţiul este format din importante entităţi publice, private şi academice româneşti, respectiv partenerii IOCN în proiect sunt Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti (UMFCD), Universitatea Politehnică din Bucureşti (UPB), Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMFGT) şi Institutul National de Cercetare-Dezvoltare “Victor Babeş”din Bucureşti (IVB), precum şi şase companii private specializate pe servicii medicale şi IT: Centrul de Oncologie St. Nectarie, Kol Medical Media, Oncohelp TM, Oncomed, Netvibes şi Medlife.
Directorul Centrului Naţional de Competenţă în domeniul Cancerului (CNCC) este Profesorul Patriciu Achimaş-Cadariu.
,,Ideea a plecat întâi de la o discuţie a mea cu domnul profesor Achimaş. Pe cine să luăm în consorţiu, cu cine să facem echipă… Cred că am realizat o echipă foarte bună, ne-am orientat bine spre parteneri profesionişti, astfel încât am ajuns la acest rezultat şi cu astfel de acţiuni sperăm să creştem internaţionalizarea cercetării în ţara noastră, să păstrăm cercetătorii în grupele de cercetare şi în institutele din ţară, dar să aducem şi de afară specialişti, astfel încât în timp să ajungem să găsim şi metode de screening, de diagnostic, de tratament personalizat şi mai ales de creşterea calităţii vieţii pacienţilor cu cancer”, a precizat prof.univ. dr. Viorel Jinga.
România, din punct de vedere al inovării, nu stă deloc bine. Conform scorului european al inovării, România este pe ultimul loc, iar Bulgaria pe penultimul, amândouă fiind sub 50% din cele 27 de criterii prin care se evaluează o ţară din punct de vedere al inovării.