Anual, aproape 15 milioane de persoane din întreaga lume suferă un accident vascular cerebral (AVC), potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Dintre acestea, 6.5 milioane mor şi alte 5 milioane rămân cu handicap permanent, ceea ce reprezintă o povară pentru familie şi comunitate. AVC-ul nu este frecvent la persoanele sub 40 de ani, iar atunci când apare, cauza principală este hipertensiunea arterială. Cu toate acestea, un AVC poate apărea apare, de asemenea, la aproximativ 8% dintre copiii cu anumite afecţiuni.
La nivel mondial, atacul vascular cerebral este responsabil, anual, de aproximativ 6,5 milioane de decese, fiind una din principalele cauze de dizabilitate şi deces.
Unul din patru adulţi de peste 25 de ani va suferi un AVC pe parcursul vieţii, iar aproximativ 70% din totalul atacurilor vasculare cerebrale au loc în ţările cu venituri mici şi medii, potrivit Organizaţiei Mondiale de Luptă Împotriva AVC.
Mai mult de 600.000 de persoane vor suferi primul AVC în acest an, numai în Statele Unite.
Asociaţia Americană pentru Accidente Vasculare Cerebrale îşi propune să le ofere medicilor şi pacienţilor cunoştinţele necesare pentru a contribui la scăderea acestui număr.
Pentru prima dată într-un deceniu, Asociaţia Americană pentru AVC, o divizie a Asociaţiei Americane a Inimii, şi-a actualizat Ghidul pentru prevenirea primară a AVC cu o serie de noi recomandări pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii şi clinicieni pentru a depista riscul de AVC şi pentru a le oferi pacienţilor măsuri pe care le pot lua pentru a-şi reduce acest risc.
„Persoanele cu cel mai mare risc de a suferi un AVC sunt cele care au mai mulţi factori de risc care nu sunt bine controlaţi”, a declarat dr. Cheryl Bushnell, autor principal al recomandărilor şi vicepreşedinte al departamentului de cercetare de la Facultatea de Medicină a Universităţii Wake Forest.
„Accidentul vascular cerebral este prevenibil, iar fără conştientizarea îngrijirii unui furnizor pentru aceste riscuri, un AVC ar putea fi mortal sau grav invalidant”, a subliniat specialistul.
Noile strategii urmăresc să „sprijine sănătatea creierului” şi să contribuie la scăderea riscului de prim AVC, denumită prevenire primară.
Conform Centrelor americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), un AVCl apare atunci când ceva blochează alimentarea cu sânge a unei părţi a creierului sau când un vas de sânge din creier se sparge. Un AVC poate provoca leziuni cerebrale de durată, invaliditate pe termen lung sau deces.
Actualizarea ghidului 2024 adaugă noi idei de dietă, recunoaşte factorii sociali şi economici şi evidenţiază riscurile potenţiale cu care se confruntă femeile în cazul accidentelor vasculare cerebrale care pot fi prevenite.
Recomandările încurajează o serie de comportamente sănătoase pentru a ajuta oamenii să evite anumiţi factori de risc comuni pentru AVC, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arterială şi colesterolul ridicat.
Noile descoperiri arată că agoniştii receptorilor GLP-1, cum ar fi medicamentele populare pentru pierderea în greutate şi diabet pe bază de semaglutidă şi tirzepatidă, pot reduce riscul de AVC, ajutând la pierderea în greutate şi la controlul zahărului din sânge (glucozei/glicemie) pentru cei cu diabet zaharat de tip 2.
Orientările sugerează, de asemenea, o dietă mediteraneană pentru îmbunătăţirea sănătăţii inimii şi menţinerea unei greutăţi sănătoase.
Un regim alimentar precum cel mediteranean arată că hrănirea cu fructe şi legume proaspete, uleiuri de măsline, peşte şi alte alimente integrale poate reduce, de asemenea, riscul de declin cognitiv.
„Riscurile de demenţă sunt în esenţă aceleaşi cu riscurile de AVC”, a declarat Bushnell pentru CNN. „Toate recomandările vor duce nu numai la o mai bună prevenire a unui AVC, ci şi la îmbunătăţirea sănătăţii creierului”, a specificat acesta.
Noile orientări subliniază faptul că chiar şi mersul pe jos în cartier, accesul la alimente sănătoase şi accesul general la resurse pot afecta riscul de AVC.
Orientările includ acum o listă de resurse alimentare pentru pacienţi, împreună cu opţiuni de medicaţie mai accesibile.
De asemenea, ghidurile includ acum recomandări specifice de gen şi sex pentru femei, care ar trebui să fie atente la creşterea tensiunii arteriale dacă sunt însărcinate sau iau anticoncepţionale, două lucruri care ar putea creşte riscul de hipertensiune arterială.
„A existat o explozie de noi cercetări privind sănătatea femeilor şi riscul de AVC, astfel încât au existat destul de multe date noi pentru aceste recomandări”, a indicat Bushnell. „Chiar dacă aceste femei sunt tinere, ele pot avea în continuare AVC care pot fi prevenite, cum ar fi tratarea tensiunii arteriale foarte ridicate la o femeie însărcinată care este pe cale să nască pentru a preveni o hemoragie cerebrală”.
Ghidul menţionează că persoanele care utilizează hormoni pentru afirmarea sexului pot fi expuse unui risc mai mare de AVC. şi recomandă monitorizarea tensiunii arteriale şi consultarea medicului în ceea ce priveşte modificarea dozelor.
De asemenea, asociaţia americană încurajează populaţia să fie atentă la semnele de avertizare ale unui AVC.
Mnemotehnica B.E. F.A.S.T. este o modalitate simplă de a face acest lucru. Dacă o persoană acuză ameţeli, are vederea înceţoşată sau prezintă amorţeală la nivelul braţelor sau al feţei, sau dacă începe să vorbească greu, este timpul să sunaţi la urgenţe 112.
„Acestea sunt tratamente care pot fi administrate în departamentul de urgenţă şi care pot salva viaţa persoanelor care au un debut de AVC”, spun specialiştii, care precizează că, cu cât un AVC este recunoscut mai devreme, cu atât mai repede poate începe tratamentul.
Potrivit CDC, AVC este una dintre principalele cauze de deces şi invaliditate gravă pe termen lung pentru americani. La fiecare 40 de secunde, cineva din Statele Unite suferă un AVC, iar o persoană moare din cauza unui AVC aproximativ la fiecare trei minute.
Hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, fumatul, obezitatea şi diabetul sunt principalele cauze de AVC, iar 1 din 3 adulţi americani prezintă cel puţin unul dintre aceşti factori de risc.
Aceste noi recomandări ar putea ajuta la salvarea de vieţi şi ar putea conduce la un stil de viaţă mai sănătos pe parcurs.
„Ghidul oferă strategii relativ simple care ar putea fi foarte eficiente pentru a reduce riscul de AVC”, a precizat Bushnell.
Recomandările actualizate au fost publicate săptămâna trecută în revista Stroke a Asociaţiei.
România înregistrează cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa
România înregistrează cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa, de 21,64%, accidentul vascular cerebral fiind a doua cauză majoră de deces (14% din totalul deceselor), după bolile cardiovasculare.
„Anual, în România, se înregistrează aproximativ 60.000 de accidente vasculare cerebrale, cu o mare mortalitate, morbiditate, cu dizabilitate reziduală la 30% dintre pacienţi. Accidentul Vascular Cerebral (AVC) trebuie abordat într-o manieră complexă, încă de la prevenţia primară şi până la neurorecuperare”, a declarat prof. univ. dr. Cristina Tiu, şeful Secţiei de Neurologie din Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), citată într-un comunicat al unităţii medicale, cu ocazia Zilei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral, marcată la nivel internaţional pe 29 octombrie.