Rezultatele RMN diferă semnificativ la băieţi şi fete care au suferit comoţii cerebrale

Rezultatele RMN diferă semnificativ la băieţi şi fete care au suferit comoţii cerebrale

Descoperirile de la scanările RMN funcţionale ale creierului în urma unor comoţii cerebrale la pacienţii pediatrici indică faptul că timpii de recuperare a leziunilor pot diferi între sexe.

O nouă lucrare publicată în Scientific Reports detaliază o „cantitate semnificativă” de grupuri cu variaţii ale modelelor de conectivitate vizualizate la examenele RMN funcţionale în stare de repaus la fete după ce au suferit o comoţie în comparaţie cu băieţii la care aceste modele au fost prezente mult mai puţin.

Experţii implicaţi în cercetare observă că aceste constatări sunt importante pentru înţelegerea modului în care un copil îşi va reveni după o comoţie cerebrală, având în vedere că fiecare sex are factori unici care îi influenţează neurodezvoltarea, cum ar fi starea hormonală, care l-ar putea face mai vulnerabil la patologiile induse de leziuni. Cu toate acestea, există o lipsă semnificativă de date care să compare traiectoria comoţiei cerebrale şi rezultatele între sexe, sugerează autorii noii lucrări.

„Lipsa unei înţelegeri specifice sexului a diferenţelor rs-fMRI în comoţia pediatrică este un decalaj considerabil de cunoştinţe, având în vedere că sexul, ca variabilă biologică, a fost recunoscut ca un aspect puţin studiat, dar important în neuroştiinţă”, a precizat  Brian W. Timmons, de la Departamentul de Pediatrie de la Universitatea McMaster din Ontario, autorul corespondent.

„În plus, un număr tot mai mare de cercetări demonstrează că în cazul fetelor comoţia se prezintă diferit faţă de băieţi”, arată cercetătorul canadian, potrivit Nature.

Pentru studiu, echipa a comparat imaginile de la copii care au suferit o comoţie cerebrală cu o lună înainte cu scanările de la martori sănătoşi atât pentru băieţi, cât şi pentru fete.

În grupul fetelor, experţii au observat câteva diferenţe notabile. În primul rând, grupul a observat o conexiune redusă între cortexul cingulat anterior al reţelei de proeminenţă şi talamus şi precuneus şi girusul cingulat. Ei au observat o conectivitate crescută între sămânţa reţelei de proeminenţă şi cerebel şi PCC şi talamus, cortexul cuneal şi cortexul occipital lateral stâng.

„Cu o bază mare de dovezi care sugerează că prezentarea simptomelor diferă în comoţia pediatrică în funcţie de sex şi cu studiul actual care demonstrează diferenţe rs-fMRI bazate pe sex la copiii cu comoţie, există motive să presupunem că această prezentare variabilă a simptomelor are un sex funcţional subiacent, neuropatologie specifică”, sugerează autorii.

Echipa a remarcat că descoperirile lor subliniază nevoia de analize specifice sexului în cercetare şi la copiii care au suferit o comoţie cerebrală.

viewscnt