Peste 200 milioane de femei la nivel mondial suferă de fracturi osteoporotice. La fiecare 3 secunde se produce o fractură undeva în lume, care are drept cauză osteoporoza. Sindromul metabolic este şi el extrem de frecvent, în SUA fiind de 38,5%. În Europa, aproximativ un sfert din populaţia adultă are sindrom metabolic. Românii care merg pe litoralul românesc în această perioadă îşi pot evalua pe plajă riscul de osteoporoză şi sindrom metabolic în cadrul campaniei „Asumă-ţi să fii sănătos!”
În cinci staţiuni de pe litoralul românesc: Neptun, Olimp, Mangalia, Costineşti, Saturn turiştii pot beneficia de consultaţii gratuite în specialităţile endocrinologie, dermatologie şi oftalmologie în perioada 15-20 august 2022.
Osteoporoza, „boala oaselor fragile"
Peste un milion de femei şi bărbaţi din România cu vârsta de peste 50 de ani suferă de osteoporoză, având un risc major de fracturi osoase de fragilitate. Conform estimărilor, o femeie din 3 femei şi un bărbat din 5 cu vârste de peste 50 de ani vor suferi o fractură de fragilitate în cursul vieţii lor, ceea ce duce adesea la o pierdere a mobilităţii şi independenţei.
Osteoporoza este o boală „tăcută”, care poate evolua fără simptome până la apariţia celei mai grave consecinţe a acesteia, fractura de fragilitate. Osteoporoza se caracterizează prin scăderea densităţii minerale osoase, şi alterarea microarhitecturii ţesutului osos, ceea ce antrenează scăderea rezistenţei osoase şi creşterea fragilităţii oaselor, cu creşterea consecutivă a riscului de fractură.
Povara economică estimată îngrijirii facturilor de fragilitate a fost în 2010 de 129 de milioane de euro, aceste costuri urmând să ajungă la 151 de milioane de euro în 2025. Pe lângă un cost semnificativ pentru societate, fracturile de fragilitate presupun, pentru cei afectaţi: durere, suferinţă şi dizabilităţi semnificative, şi chiar deces.
,,Osteoporoza este incă o boală subdiagnosticată si subtratată! Un management adecvat al acestei boli pe tot traseul pacientului, printr-un diagnostic precoce, dar şi prin soluţii terapeutice inovative personalizate, poate creşte calitatea vieţii pacienţilor şi poate reduce costurile asociate acestei boli. Toate acestea pot fi realizate prin prioritizarea acestei afecţiuni de către toţi factorii interesaţi şi prin asumarea şi implementarea unui Plan Naţional de Management al Osteoporozei”, a spus prof. dr. Cătălina Poiană.
15 medici endocrinologi şi rezidenţi s-au alăturat şi anul acesta campaniei de prevenţie „Asumă-ţi să fii sănătos!” a Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila”. Aceştia fac screening pentru osteoporoză, stabilind riscul de fractură majoră osteoporotică şi a fracturii de şold, calculat cu ajutorul unui instrument numit FRAX, precum şi utilizarea chestionarului IOF (International Osteoporosis Foundation) pentru stabilirea riscului de osteoporoză şi al fracturilor de fragilitate.
,,Osteoporoza este o problemă de sănătate publică în continuă creştere, cu consecinţe majore asupra stării de sănătate a populaţiei vârstnice, care are un important impact asupra calităţii vieţii pacienţilor pe de o parte, dar şi impact considerabil social şi economic, pe de altă parte. Aceasta afectiune este a doua problemă de sănătate din lume, după afecţiunile cardiovasculare, estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Campania de screening pe care o derulăm este importantă pentru a aduce pacientul la medic şi pentru a ajuta un număr de persoane interesate de starea de sănătate, să îşi poată evalua riscul de osteoporoză si sindrom metabolic. În cazul persoanelor care vor fi identificate cu risc crescut de osteoporoza sau pentru sindrom metabolic, acestea vor rămâne în contact cu medicii din campanie, pentru a fi îndrumate pe mai departe”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, Preşedintele Societăţii Române de Endocrinologie.
Sindromul metabolic la români
Prevalenţa globală a sindromului metabolic în populaţia adultă din România este de 38,50% , fiind mai mare la bărbaţi (43,20%) decât la femei (34,20%) au atras atenţia medicii la conferinţa de presă susţinută în staţiunea Olimp, la debutul campaniei.
Sindromul metabolic reprezintă un complex de factori de risc cardiovasculari şi metabolici şi este caracterizat prin prezenţa hiperglicemiei/rezistenţei la insulină, a obezităţii şi a dislipidemiei.
Înţelegerea sindromului metabolic este relevantă pentru identificarea pacienţilor care prezintă un risc ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare aterosclerotice şi diabet zaharat de tip 2 şi facilitează realizarea studiilor clinice şi epidemiologice care ne pot ajuta să determinăm abordările optime privind modificarea stilului de viaţă şi abordările farmacologice care vizează prevenţia complicaţiilor asociate.
Cauzele care stau la baza sindromului metabolic includ: obezitatea, rezistenţa la insulină, inactivitatea fizică, factori genetici şi înaintarea în vârstă.
Pacienţii cu sindrom metabolic pot dezvolta o gamă largă de complicaţii, inclusiv boli de inimă, stenoză aortică, fibrilaţie atrială, accident vascular cerebral şi chiar boală tromboembolică.
În prezent, dovezile par să indice că riscul unui accident vascular cerebral ischemic este mult mai mare la pacienţii cu sindrom metabolic decât se credea anterior. În plus, alte probleme asociate sindromului metabolic includ riscul apariţiei malignităţilor la rinichi, vezică biliară, colon şi chiar la nivelul prostatei.
Sindromul metabolic poate creşte şi riscul de eclampsie şi poate afecta performanţa cognitivă. De asemenea, aceşti pacienţi se confruntă şi cu facturi medicale mai mari, au şanse mai mari de a avea venituri reduse şi pot avea accesul la asistenţă medicală îngreunat.
Turiştii pe litoral pot merge la corturile special amenajate pentru a-şi face un screening pentru sindromul metabolic. Medicii le vor măsura: înălţimea, greutatea, indicele de masă corporală, circumferinţa abdominală, tensiunea arterială, glicemia.
Citiţi şi:
Prof. dr. Viorel Jinga, rector UMFCD despre consultaţiile gratuite pe litoral: Pregătim studenţi şi rezidenţi pentru medicina preventivă
Dr. Alin Nicolescu, SRD: Ne adresăm turiştilor, nu neapărat pacienţilor. Cancerul de piele este subdiagnosticat!