Riscurile tratamentului cu bisfosfonaţi pentru pacienţii cu afecţiuni stomatologice

Riscurile tratamentului cu bisfosfonaţi pentru pacienţii cu afecţiuni stomatologice

Unul dintre cele mai periculoase efecte ale pandemiei este amânarea controalelor medicale de orice tip, fapt care a contribuit semnificativ la deteriorarea sănătăţii generale a populaţiei. O consecinţă gravă este semnalată, în ultima perioadă, de tot mai mulţi medici stomatologi, care atrag atenţia asupra riscurilor neglijării sănătăţii orale, mai ales în cazul pacienţilor cu osteoporoză sau cancer care urmează tratamente cu bisfosfonaţi.

ROLUL BISFOSFONAŢILOR

Bisfosfonaţii sunt medicamente care se administrează în caz de osteoporoză sau la pacienţii care suferă de forme de cancer.

Aceste medicamente modifică conformaţia osului, astfel că, în caz de administrare de bifosfonaţi şi intervenţii chirurgicale la nivelul cavităţii orale, osul va prezenta risc de necroză. Bisfosfonaţii, care se pot administra oral sau intravenos, au rolul de a bloca resorbţia normală osoasă.

"În endocrinologia oncologică, bisfosfonaţii au fost folosiţi pentru tratamentul metastazelor osoase şi pentru hipercalcemia de malignitate, asociată cu cancer. De asemenea, mai nou, apar din ce în ce mai multe dovezi de eficacitate a terapiei adjuvante cu bisfosfonaţi pentru prevenţia metastazelor osoase la paciente cu cancer mamar", a explicat dr. Emin Mammadov, medic specialist endocrinolongie, pentru 360medical.ro.

Mecanismul de acţiune a bisfosfonaţilor este reducerea resorbţiei osoase, se blochează procesul de reînnoire a osului.

"Partea bună este ca nu se mai pierde masa osoasă, de aceea este un tratament eficient pentru osteoporoză, însă este afectată şi refacerea osului. În aceste condiţii, o intervenţie stomatologică pe os poate duce la vindecare mai dificilă, iar efectul acesta poate persista luni de zile de la oprirea tratamentului cu bisfosfonaţi", a menţionat dr. Mammadov.

"Acest risc este mai mare la pacienţii oncologici, fiind folosite doze mult mai mari de bisfosfonaţi. De aceea, pacienţilor cărora li se recomandă acest tratament, trebuie să li se explice importanţa unui control la stomatolog pentru rezolvarea problemelor existente înainte de a iniţia terapia cu bisfosfonaţi", a completat medicul endocrinolog.

RISCURI PRIVIND SĂNĂTATEA DENTARĂ

Osteoporoza afectează preponderent femeile între 60-65 ani, motiv pentru care, odată cu creşterea speranţei de viaţă, începe să devina o afecţiune epidemică. La nivel mondial, mai mult de 200 milioane de pacienţi sunt trataţi de osteoporoză în prezent.

Specialiştii spun că tratamentul osteoporozei poate provoca anumite reacţii adverse severe.

"Tratamentul farmacologic presupune medicamente antiresorbtive osoase, printre care şi bisfosfonaţi, şi medicamente care stimulează regenerarea osului. Bisfosfonaţii pot da reacţii adverse ca osteonecroza maxilarului, iar factorii de risc pentru aceste complicaţii sunt fumatul şi tratamentul cronic cu corticosteroizi”, a precizat dr. Cătălin Prescura, medic specialist ortopedie şi traumatologie.

"Din acest motiv, pacienţilor li se recomandă examenul stomatologic şi rezolvarea problemelor dentare înainte de începerea administrării corticosteroizilor. Pe parcursul tratamentului este de preferat să se evite intervenţiile stomatologice", a completat medicul.

În ciuda recomandărilor, medicii stomatologi se confruntă cu un număr ridicat de cazuri de afectare severă a sănătăţii dentare din cauza tratamentelor cu bisfosfonaţi.

"Am întâlnit paciente care nu aveau dinţi deloc în partea de sus, iar în partea de jos prezentau deja o serie de infecţii grave şi erau pe tratamente cu bisfosfonaţi de şapte luni de zile. Medicii care le-au prescris tratamentul nu le-au trimis la stomatolog înainte şi predomină această abordare, în care nu se comunică ce efecte secundare poate avea acest medicament", a declarat dr. Ionuţ Leahu, medic stomatolog, director general şi fondator al Clinicilor Dentare Dr. Leahu, pentru 360medical.ro.

"Este cea mai dramatică situaţie pe care un pacient o poate experimenta la nivelul cavităţii orale, fiindcă unui bolnav care are dureri, nu poate mânca, nu mai are dinţi, trebuie să îi explicăm că e nevoie să mai aşteptăm şase luni ca să îl putem trata", a completat medicul stomatolog.

RECOMANDĂRILE SPECIALIŞTILOR

Medicii recomandă pacienţilor care primesc tratament pentru afecţiuni osoase să citească prospectul medicamentului recomandat sau să întrebe medicul care îi prescrie tratamentul, iar dacă apar bisfosfonaţii în compoziţie, să se prezinte întâi la medicul stomatolog.

"Ce e important de ştiut, dacă urmează să primim un tratament cu bisfosfonaţi, este că acest medicament opreşte metabolismul osului. Osul nu se mai resoarbe, nu mai descreşte, dar nici nu mai creşte la loc", a mai spus Ionuţ Leahu.

Potrivit specialiştilor, osteoporoza modifică densitatea oaselor de la nivelul cavităţii orale, dar nu influenţează posibilitatea de a înlocui dinţii lipsă cu un implant dentar, de exemplu.

Stomatologii folosesc tehnici adaptate structurii osului în intervenţiile lor, deci şi atunci când este nevoie de implant, se recurge la un tip special conceput pentru un os mai moale sau, după caz, mai dur.

De altfel, osteoporoza face parte din ritmul de îmbătrânire şi apare mai ales în cazul femeilor trecute de menopauză, când densitatea oaselor scade.

"Pacienţii cu osteoporoză ar trebui să întrerupă tratamentul cu bisfosfonati cu 6 luni înainte, în principiu, mai ales dacă au primit un astfel de tratament pentru perioadă îndelungată. Ulterior, e nevoie să-şi calculeze un anumit indice - Beta-CDX - şi doar dacă acesta se află în parametri normali să meargă mai departe cu intervenţia chirurgicală”, a explicat dr. Corina Cîmpean, chirurg oro-maxilo-facial, pentru 360medical.ro.

"Tratamentul se poate relua apoi cam la 4 luni după operaţie, la recomandarea medicului care l-a prescris, în aşa fel încât osteointegrarea să aibă loc şi să nu afecteze procedura medicului stomatolog", a adăugat medicul.

viewscnt