Rolul brahiterapiei în tratamentul multimodal al cancerelor ginecologice, la Centrul Oncologic SANADOR

Rolul brahiterapiei în tratamentul multimodal al cancerelor ginecologice, la Centrul Oncologic SANADOR

Brahiterapia sau radioterapia internă este o procedură modernă, avansată, de radioterapie, utilizată în tratamentul multimodal al diferitelor tipuri de cancer, printre care şi cele ginecologice, alături de chirurgie, chimioterapie sau imunoterapie. Spre deosebire de radioterapia externă, efectuată cu un accelerator liniar aflat lângă pacient, brahiterapia presupune introducerea surselor radioactive direct în tumoră (brahiterapie interstiţială) sau în imediata apropiere a acesteia (brahiterapie intracavitară), pentru a distruge din interior celulele maligne. În acest fel, sunt protejate ţesuturile sănătoase din jur şi efectele adverse sunt reduse, iar pacienţii au posibilitatea de a-şi relua activităţile cotidiene imediat după efectuarea tratamentului.

Medicul poate recomanda brahiterapie permanentă – când implantul iradiază constant, până la epuizarea acestuia – sau brahiterapie temporară – când materialul radioactiv este implantat doar pentru o perioadă scurtă de timp, ulterior fiind eliminat. În acest caz, administrarea radiaţiilor se poate realiza în doze mici (LDR - pe o perioadă de 1-7 zile) sau în doze mari (HDR - timp de numai 10-20 de minute), cu îndepărtarea implantului după şedinţa de iradiere. În cancerele ginecologice, este recomandată în special brahiterapia HDR.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienţii au acces la terapii personalizate, în funcţie de tipul cancerului diagnosticat, localizarea şi stadiul acestuia. Pentru brahiterapie, Centrul Oncologic SANADOR este dotat cu un echipament ultraperformant, de ultimă generaţie – GammaMedplus iX, care oferă precizie şi flexibilitate în administrarea radioterapiei interne.

Indicaţiile brahiterapiei în cancerelor ginecologice

Brahiterapia este indicată în tratamentul cancerelor ginecologice diagnosticate în stadii incipiente, dar şi în cele local avansate, fără metastaze la distanţă. Există însă şi cazuri, atent selecţionate, în care brahiterapia este indicată în scop paliativ şi în cazurile metastatice. Acest tip de tratament oncologic este recomandat în special pentru cancerul de col uterin, cancerul endometrial şi cancerul de vagin.

Indicaţia de brahiterapie este stabilită de comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board), ca parte a tratamentului multimodal al cancerului, ţinându-se cont de cele mai recente ghiduri şi protocoale în domeniu, precum şi de particularităţile fiecărui caz în parte. Radioterapia internă poate fi recomandată ca tratament singular sau alături de alte tratamente oncologice şi chirurgicale. De cele mai multe ori, brahiterapia este utilizată după intervenţia chirurgicală, pentru a distruge potenţialele celule maligne rămase.

Avantajele brahiterapiei

Brahiterapia este o terapie ţintită, sigură şi precisă, care utilizează doze concentrate de radiaţii, dar care, datorită modului în care sunt plasate implanturile radioactive (în interiorul tumorii sau în vecinătatea acesteia), nu afectează ţesuturile sănătoase din vecinătate, astfel încât distruge numai celulele maligne.

Tratamentul nu este dureros, nu necesită internarea pacientei, efectele secundare sunt minime, gradul de eficienţă este unul ridicat, recuperarea rapidă, iar calitatea vieţii este considerabil îmbunătăţită.

Procedurile de brahiterapie administrate la Centrul Oncologic SANADOR se realizează sub anestezie, cu internare de zi, astfel încât pacientele îşi pot relua rapid activităţile obişnuite.

Tehnici de brahiterapie utilizate în tratamentul cancerelor ginecologice

În funcţie de locul unde este plasat implantul radioactiv, există mai multe tehnici de brahiterapie – interstiţială, intracavitară, intraluminală, intravasculară şi de suprafaţă. În cazul cancerelor ginecologice, se optează pentru:

  • Brahiterapia interstiţială – utilizată în cancerul de col uterin, sursa radioactivă fiind plasată în ţesuturile tumorale;
  • Brahiterapia intracavitară – utilizată în cancerul de col uterin sau de vagin, implantul radioactiv fiind plasat în cavităţile specifice, respectiv în uter sau vagin.

Centrul Oncologic SANADOR este primul din Bucureşti care oferă tratament prin brahiterapie interstiţială. Procedura nu necesită internare, fiind realizată în ambulatoriu, iar recuperarea este rapidă. De asemenea, la SANADOR sunt disponibile şi alte tehnici de brahiterapie, în funcţie de indicaţiile existente.

Rolul brahiterapiei în tratamentul cancerului de col uterin

Brahiterapia este o parte importantă a tratamentului standard în cancerul de col uterin, unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer întâlnite la femeile din întreaga lume. În cele mai multe cazuri, sursa radioactivă este plasată intracavitar, adică în interiorul uterului sau al vaginului, sub anestezie generală. Dacă uterul a fost îndepărtat, ca urmare a unei intervenţii de histerectomie, atunci implantul radioactiv poate fi plasat în vagin.

De asemenea, în funcţie de stadiul în care a fost diagnosticat cancerul de col, medicul poate recomanda şi o combinaţie între brahiterapia intracavitară şi cea interstiţială. Sursa de radiaţie este folosită pentru a distruge celulele maligne sau pentru a le împiedica să crească şi să se multiplice. În stadiile incipiente ale bolii, brahiterapia singură poate fi curativă. Însă, de cele mai multe ori, aceasta este recomandată în completarea radioterapiei externe.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacientele au acces la tratament pentru cancer de col prin brahiterapie interstiţială efectuară cu echipamente moderne, care permit iradierea eficientă a tumorii cu protejarea ţesturilor sănătoase din jur, la radioterapie externă şi chimioterapie, în funcţie de protocolul terapeutic stabilit. De asemenea, tratamentul chirurgical al cancerului de col poate fi realizat la Spitalul Clinic SANADOR prin proceduri moderne, inclusiv minim invazive, cum sunt cele de chirurgie robotică.

Brahiterapia în tratamentul multimodal al cancerul endometrial

Brahiterapia este cel mai frecvent tip de radioterapie utilizat în cancerul endometrial, sursa radioactivă fiind plasată intracavitar, în interiorul vaginului, în apropierea tumorii.

De regulă, brahiterapia în cancerul endometrial este indicată după tratamentul chirurgical de îndepărtare a uterului şi, în unele cazuri, poate fi combinată cu radioterapia externă. Este un tratament ţintit, de scurtă durată, care utilizează o doză concentrată de radiaţii, dar cu protejarea ţesuturilor sănătoase.

De cele mai multe ori, cancerul endometrial este tratat prin intervenţie chirurgicală (histerectomie), completată cu proceduri de radioterapie şi chimioterapie, mai ales în stadiile mai avansate.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacientele care au cancer de endometru beneficiază de toate procedurile disponibile de tratament oncologic – radioterapie internă şi externă, chimioterapie, hormonoterapie, imunoterapie, în funcţie de indicaţiile existente pentru fiecare caz în parte.

viewscnt