Rolul radioterapiei în tratamentul integrat, multidisciplinar, al cancerului

Rolul radioterapiei în tratamentul integrat, multidisciplinar, al cancerului

Radioterapia este o formă de tratament medical care utilizează radiaţii ionizante pentru a distruge celulele canceroase, fiind parte integrantă a planului de tratament multimodal pentru cancer, care poate include şi chirurgie oncologică, chimioterapie, imunoterapie sau alte proceduri oncologice, în funcţie de caz. Referitor la modul de administrare, radioterapia poate fi externă şi internă (brahiterapie). De asemenea, există şi radioterapia izotopică, un tip de radioterapie internă care foloseşte un izotop radioactiv al iodului pentru a distruge celulele tumorale şi care este indicată în cancerul tiroidian.

Comisia oncologică multidisciplinară, cunoscută şi sub denumirea de Tumor Board, stabileşte un plan de tratament personalizat pentru fiecare pacient, având ca bază analiza dosarului medical al acestuia şi respectând cele mai recente ghiduri şi protocoale medicale. Astfel, decizia de a utiliza radioterapia este luată în funcţie de stadiul şi de localizarea cancerului, dar şi particularităţile fiecărui caz în parte.

În Centrul Oncologic SANADOR, pacienţii au acces la consulturi de oncologie medicală, precum şi la diverse tehnici de radioterapie, inclusiv radioterapie externă convenţională, radiochirurgie şi stereotaxie fracţionată, radioterapie internă sau brahiterapie, precum şi radioterapie izotopică, o procedură de medicină nucleară. Astfel de tratamente sunt administrate sub supravegherea atentă a unui personal medical experimentat, cu ajutorul unor echipamente de ultimă generaţie de înaltă performanţă. Centrul Oncologic SANADOR dispune de tehnologii medicale de vârf, asigurând pacienţilor oncologici o gamă variată de opţiuni terapeutice de mare precizie, în condiţii de siguranţă maximă.

Ce este radioterapia externă şi câte tipuri există?

Radioterapia externă este o modalitate de tratament medical cu acţiune concentrată asupra zonei afectate, folosind radiaţii ionizante pentru a combate celulele canceroase, minimizând astfel efectele secundare asupra ţesuturilor sănătoase din jurul acestei zone. Această tehnică specifică de radioterapie se efectuează prin intermediul unui dispozitiv numit accelerator liniar, situat în apropierea pacientului, şi se aplică în mod precis, în funcţie de tipul şi stadiul cancerului de care suferă pacientul.

În Centrul Oncologic SANADOR, pacienţii cu cancer pot beneficia de mai multe tehnici de radioterapie, în funcţie de indicaţia terapeutică. De exemplu, radioterapia cu intensitate modulară permite modelarea fasciculului de radiaţii pentru a îmbunătăţii distribuţia dozelor de radiaţii în ţinta terapeutică. O altă tehnică utilizată este radioterapia cu arc modulată volumetric, care implică distribuţia dozelor de radiaţii prin rotaţie completă de 360°, asigurând un tratament mai precis.

În plus, la SANADOR, este utilizată şi radioterapia ghidată imagistic, o tehnică utilă în special pentru tratarea tumorilor care depind de mişcările respiratorii. De asemenea, se utilizează radioterapia 3D conformaţională, care implică planificarea tratamentului cu ajutorul tomografiei computerizate (CT), precum şi o tehnică de radioterapie avansată numită radioterapie stereotaxică. Stereotaxia presupune administrarea unor doze mari de radiaţii cu o precizie extrem de mare, fie într-o singură şedinţă (radiochirurgia stereotaxică), fie într-un număr limitat de sesiuni (radioterapie stereotaxică), pentru a distruge tumori de mici dimensiuni prin necroza celulelor canceroase.

În ce constă şi când este folosită brahiterapia?

Brahiterapia, cunoscută şi ca radioterapie internă, reprezintă o formă avansată de tratament oncologic ce utilizează radiaţii. Această procedură implică plasarea de surse radioactive (implanturi) direct în interiorul sau în apropierea tumorilor, cu scopul de a administra o concentraţie mare de radiaţii în zona afectată, în timp ce se minimizează expunerea ţesuturilor sănătoase din apropiere.

Prin intermediul brahiterapiei, medicul poate administra doze semnificative de radiaţii în zone precise ale corpului, spre deosebire de radioterapia externă, care livrează radiaţii printr-un fascicul extern de radiaţii.

La Centrul Oncologic SANADOR sunt utilizate mai multe tipuri de brahiterapie: interstiţială (în care sursele radioactive sunt plasate în ţesuturile tumorale, cum ar fi în cazul tumorilor de sân, col uterin sau prostată), varianta intracavitară (în care sursele radioactive sunt introduse în cavităţi, precum uter sau vagin), intraluminală (când sursele sunt plasate în lumenul unor organe, cum ar fi trahee sau esofag), dar şi cea intravasculară (când acestea sunt introduse în vasele de sânge) ori cea de suprafaţă (când implanturile sunt plasate pe piele).

Centrul Oncologic SANADOR este primul centru privat din Bucureşti care oferă acces pacienţilor la tratament prin brahiterapie interstiţială. Această procedură nu este dureroasă, nu necesită internare şi permite pacienţilor o recuperare rapidă. Toate tipurile de brahiterapie se desfăşoară în regim ambulatoriu, permiţând pacienţilor să-şi reia rapid activităţile cotidiene.

Ce tipuri de cancer se pot trata cu ajutorul radioterapiei?

Radioterapia reprezintă o opţiune terapeutică recomandată pentru tratarea unei varietăţi de tipuri de cancer. Această metodă de tratament are succes în gestionarea afecţiunilor oncologice, precum cele din sfera ginecologică (cancerul de sân, cancerul de col uterin sau endometrial), cancerul de prostată şi cel de vezică urinară, cancerul localizat în zona ORL (otorinolaringologică), cancerul pulmonar, de stomac, cancerul colorectal, dar şi neoplasmele hepatice, hematologice, cele ale măduvei osoase şi cele cerebrale.

Cum se realizează tratamentul prin radioterapie, la Centrul Oncologic SANADOR?

Centrul Oncologic SANADOR este echipat cu cele mai performante echipamente medicale şi tehnologii de vârf, în acest fel oferind pacienţilor oncologici acces la o gamă extinsă de opţiuni terapeutice. Această dotare de ultimă generaţie include acceleratoarele liniare TrueBeam STX High Definition şi TrueBeam de la Varian, folosite în radioterapia externă, precum şi echipamentul Varian GammaMedPlus iX, utilizat în brahiterapie, toate acestea asigurând pacienţilor beneficii maxime în cadrul unui tratament sigur, datorită radioterapiei de înaltă precizie.

La SANADOR, pacientul oncologic are acces la terapii multimodale sub atenta îndrumare a unei echipe multidisciplinare, care include medici oncologi, radioterapeuţi şi chirurgi. Acest lucru este esenţial, deoarece astfel de pacienţi necesită tratamente complexe şi personalizate, menite să le asigure confortul şi bunăstarea pe parcursul procesului terapeutic.

viewscnt