România a ajuns la 136 cazuri confirmate de infecţie cu varianta britanică a virusului SARS-CoV-2, numită B.1.1.7 şi considerată mult mai contagioasă. Această tulpină riscă să devină dominantă în ţară în următoarele săptămâni, potrivit specialiştilor.
Ministerul Sănătăţii a fost informat de către Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) că în România au fost confirmate până în prezent 136 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.
Cazurile confirmate provin din Bucureşti (80 de cazuri), Timiş (11), Cluj (9), Ilfov (5), Suceava (5), Botoşani (4), Vâlcea (4), Galaţi (2), Caraş-Severin (2), Argeş (2), Gorj (2), Giurgiu, Constanţa, Mureş, Covasna, Hunedoara, Vrancea, Vaslui, Prahova, Brăila şi Bihor (câte 1 caz).
Cazurile au fost confirmate după realizarea a 499 de secvenţieri raportate Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
O nouă cercetare publicată joi asugerează că varianta britanică a coronavirusului SARS-CoV-2 devine dominantă în România. O reţea privată de sănătate a analizat aleatoriu 90 de probe prelevate de la pacienţi cu Covid-19, din care jumătate aveau varianta britanică a virusului.
Potrivit specialiştilor care au realizat analiza, noua tulpină a devenit deja varianta dominantă în marile oraşe ale ţării, urmând să devină tulpina cu cea mai mare frecvenţă în următoarele 3-5 săptămâni la nivel naţional.
Un studiu realizat recent sugerează că varianta britanică B.1.1.7 este mai letală decât tulpinile mai vechi ale virusului SARS-CoV-2. Rezultatele studiului arată că pacienţii infectaţi cu varianta britanică a SARS-CoV-2 au un risc mai mare de deces cu 35% comparativ cu persoanele infectate cu variante mai vechi ale virusului.
Primul caz a fost confirmat în 8 ianuarie, la o femeie din judeţul Giurgiu care nu a călătorit în afara ţării.