România a înregistrat anul trecut peste 11.000 de cazuri noi de cancer de plămâni, boală cauzată în principal de fumat

România a înregistrat anul trecut peste 11.000 de cazuri noi de cancer de plămâni, boală cauzată în principal de fumat

România a înregistrat 11.340 de cazuri noi de cancer de plămâni anul trecut, cauza principală fiind fumatul, iar aproape două treimi dintre pacienţi sunt bărbaţi, potrivit Societăţii Române de Pneumonologie.

"Consumul de tutun este principala cauză a cancerului de plămâni, iar riscul variază direct proporţional cu obiceiurile legate de fumat (durata, gradul de inhalare, numărul de ţigări fumate). Expunerea la fumul de ţigară se poate realiza nu numai prin fumat activ, dar un tribut exprimat în boli şi decese poate fi plătit şi prin fumatul pasiv sau la mâna a treia", a declarat preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălţan, citat într-un comunicat.

“Riscul de apariţie a acestui tip de cancer este de 10% la fumătorii pasivi, iar la fumătorii activi riscul creşte, în funcţie de diverşi factori, de la 13 până la de 23 ori. Fumatul reprezintă factor de risc pentru numeroase comorbidităţi (afecţiuni pulmonare, cardiovasculare, infecţioase)”, a completat medicul.

Cei care fumează peste 20 de ţigări pe zi au risc de trei ori mai mare de a face infecţii respiratorii severe, precum pneumonii, comparativ cu nefumătorii.

Un raport publicat joi de Eurostat arată că, în 2016, 20% dintre decesele provocate dce cancer în România au fost cauzate de cancerul de plămâni, nivel mediu în UEW şi similar cu cel înregistrat în Franţa, Italia sau Germania.

În UE, Ungaria are rata cea mai mare a deceselor provocate de cancerul de plămâni (27%), urmată de Danemarca, Polonia, Grecia şi Olanda (toate cu 24%).

Potrivit specialiştilor, expunerea fătului la fumul de ţigară, fie că mama fumează, fie că stă într-un loc în care se fumează, duce la o subdezvoltare a plămânilor şi la o funcţionare deficitară a acestora.

Totodată, expunerea copiilor de vârste mici la fumatul pasiv determină predispoziţia acestora de a dezvolta astm, pneumonii şi bronşite, precum şi infecţii respiratorii mai frecvente.

Statisticile arată că, la nivel global, 165.000 de copii mor înainte de a împlini vârsta de 5 ani din cauza infecţiilor respiratorii cauzate de expunerea la fumul de ţigară.

Potrivit unui studiu realizat de Societatea Română de Pneumologie în rândul studenţilor la medicină din Bucureşti din anul patru - 65,22% dintre respondenţi au afirmat că preferă tutunul, 36% ţigară electronică şi 3,48% tutun încălzit.

viewscnt