România a solicitat 1.000 de doze de vaccin antivariolic prin mecanismul UE de achiziţie centralizată

România a solicitat 1.000 de doze de vaccin antivariolic prin mecanismul UE de achiziţie centralizată

România a solicitat 1.000 de doze de vaccin antivariolic prin mecanismul Uniunii Europene de achiziţie centralizată, potrivit ministrului Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Declaraţia a fost făcută vineri, într-o conferinţă de presă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

"Există o instituţie a Uniunii Europene, se numeşte HERA, care se ocupă de urgenţele de sănătate publică. Prin intermediul HERA fiecare stat membru va primi o cantitate de vaccin, nu ştiu dacă gratuit sau o va achita, dar fiind vorba de puţin vaccin, 1.000 de doze de vaccin cât am solicitat noi iniţial, nu este o procedură complicată", a spus prof. Rafila.

Detaliile achiziţiei urmează să fie stabilite la finalul acestei luni, într-o reuniune la nivel european.

"Acest vaccin este în cantitate redusă, nu se foloseşte pentru că e vaccinul variolic, iar variola a fost o boală eradicată la nivel global. Avem pe data de 30 mai o nouă întâlnire la nivelul HERA să putem să aflăm mai multe detalii concrete, să putem să încercăm să răspundem şi întrebărilor dumneavoastră", a mai spus ministrul.

Declaraţia vine după ce un oficial suedez a afirmat că statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord pentru a face achiziţii comune de vaccinuri şi antivirale împotriva “variolei maimuţei”.

Astfel, statele din UE vor cumpăra vaccinul antivariolic Imvanex de la compania Bavarian Nordic (Danemarca) şi medicamentul antiviral tecovirimat de la compania americană Siga Technologies.

Ambele produse sunt autorizate pentru punere pe piaţa Uniunii Europene.

viewscnt